În economia buzoiană activează o nouă fabrică de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Aceasta a fost deschisă pe platforma industrială Frasinu, în urma unei investiții de 15 milioane de euro, derulată de GreenWee, lider al pieței de reciclare a acestui tip de deșeuri în România. Prin deschiderea noii fabrici, compania își crește capacitatea de reciclare a DEEE-urilor cu 40 %, în timp ce consumul de echipamente electrice și electronice a crescut de trei ori mai mult decât cel de ambalaje.
Noua linie de reciclare, destinată procesării frigiderelor uzate, este una dintre cele mai mari capacități de producție de acest tip din Europa, iar investiția a venit firesc, ca o consecință a creșterii volumului de astfel de deșeuri în România.
”De data aceasta, nu speranța ne-a împins la o nouă investiție, ci nevoia…Consumul de electronice, consumul de frigidere, crește cu o viteză aproape triplă față de consumul de ambalaje care, și acesta, crește destul de repede. Consumul de frigidere este atât de mare în România încât am fost împinși să facem o investiție care va procesa până la 45 000 de frigidere vechi, pe lună. Cu vechea linie nu mai făceam față. A fost necesară această extindere urgentă.” a declarat Constantin Damov, președinte Green Group.
Noua linie tehnologică, automatizată în cea mai mare parte, preia și reciclează 100 de frigidere pe oră. Mai întâi, substanțele periculoase sunt neutralizate, apoi, fiecare componentă este separată și începe reciclarea. În final, se obțin patru tipuri de materii secundare importante care sunt livrate către alte industrii, în general către operatori din România. Singurele componente care nu pot fi valorificate în țară sunt plăcuțele de circuit imprimat, care conțin metale prețioase și care pleacă la export. Componentele dintr-un frigider care intră la reciclare sunt valorificate în proporție de 98%.
”Materiile prime secundare, obținute în urma reciclării, sunt fierul, plasticul, aluminiul și cuprul. Aceste materii pleacă spre diferite industrii- automotive sau către cea de prelucrare mase plastice.Țelul nostru este să păstrăm materiile prime secundare în România. Din păcate, nu toate materiile prime secundare rezultate își găsesc o nouă viață în România, din cauza faptului că nu sunt volume atât de mari cât să justifice construirea unei fabrici care să preia aceste materii. Este exemplul plăcuțelor de circuit imprimat.” a explicat Marius Costache, CEO GreenWee.
Noua fabrică de pe platforma industrială Frasinu este a treia unitate a grupului Green care, din 2009 și până în prezent, a reciclat circa 400 000 de tone de deșeuri. Cu noile capacități, compania va atinge cifra de un milion de frigidere reciclate într-un an. Noua linie tehnologică respectă principiile economiei circulare, bazată pe reducerea consumului de resurse și implicit a poluării, reutilizare și reciclare. Grupul Green, din care face parte fabrica, este un pionier al economiei circulare, în condițiile în care România abia atinge un indicator de 1,5% pondere a economiei circulare în economia națională. O mare problemă în creșterea acestui procent rămâne colectarea de deșeuri reciclabile :
”România reciclează 100% din ce se colectează și se aduce la reciclator. Problema este să colectăm! Noi suntem deficitari la colectare: la infrastructură, la cum reacționează municipalitățile la deșeuri, etc. Avem mult de lucrat în zona colectării.” a adăugat Constantin Damov, președinte Green Group.
România își îmbunătățește constant legislația pentru a crește rata de reciclare și a accelera ritmul de creștere a economiei circulare, a subliniat Alexandra Maria Bocșe, consilier de stat în cadrul Departamentului de Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale, prezentă la evenimentul de lansare a noii fabrici:
”La nivel național, avem o hotărâre a CSAT în ceea ce privește managementul eficient al deșeurilor, cu implicații pentru economia circulară. De asemenea, colaborăm strâns cu Guvernul pentru implementarea strategiei naționale pentru economia circulară. Președintele României a promulgat, în ultimul timp, legislație cu implicații majore în ceea ce privește economia circulară, în special a deșeurilor din aparate electrice și electrocasnice. Ne bucurăm că avem programe de economie circulară care ajung în casa fiecărui cetățean….Administrația Prezidențială colaborează cu actori din zona industrială, avem nevoie de o industrie care să se dezvolte în zona de economie verde.”
Noua fabrică de pe platforma industrială Frasinu va opera sub sigla GreenWee, lider de piață în România în tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, a bateriilor și componentelor din industria automotive. Compania face parte din Grupul Green, cu o activitate de peste două decenii în România, jucător de top în domeniul reciclării, pe piața europeană.
Adaugă comentarii