Actualitate POLITICĂ

Funcția de prefect rămâne la PNL, cine va da cei doi subprefecți? Ce schimbări se mai prefigurează la vârful instituțiilor buzoiene

După negocieri care au durat câteva săptămâni bune, partidele din Coaliția de guvernare au finalizat discuţiile referitoare la împărţirea posturilor de prefect. Potrivit presei centrale, PSD va avea 20 de prefecți, PNL 17 și UDMR 4. Împărțirea s-ar fi făcut după ce liderii partidelor de la guvernare ar fi ajuns la un numitor comun: în județele în care președinte de Consiliu Județean este PNL, prefectul să fie desemnat tot de liberali, iar unde șefia Consiliului Județean este a PSD, prefectul să fie tot social democrat. Au fost însă și excepții. Un exemplu este județul Buzău.

Prefectul Daniel Țiclea

Potrivit unor surse politice, în timpul negocierilor, social democrații ar fi acceptat să cedeze postul de prefect de Buzău pentru a primi, în schimb, funcțiile de conducere din Vrancea și Timiș. Astfel, la Buzău, PNL își menține postul de prefect, pe care rămâne Daniel Țiclea.

În ceea ce privește posturile de subprefecți, situația se schimbă. Cel mai probabil, după cum spun surse de pe scena politică, social democrații buzoieni vor propune ambii  subprefecți. Și nu doar atât. Și  funcția de secretar general al Instituției Prefectului ar reveni tot PSD. În plus, social democrații ar revendica și conducerea unor deconcentrate. Una dintre instituțiile vizate ar fi Inspectoratul Școlar Județean.

După ce s-au lămurit lucrurile în privința posturilor de prefecți, negocierile  în coaliție se mută pe alte funcții importante, cum ar fi cele de secretari de stat. La acest capitol, tot PSD și-ar lua partea leului. Concret, Buzăul ar urma să aibă doi secretari de stat, ambii propuși de PSD.

Unul dintre numele vehiculate este cel al lui Alexandru Stoica, cel care ar urma să revină la Ministerul Dezvoltării, unde a mai ocupat funcția de subsecretar de stat.

Un alt buzoian care ar avea șanse să devină secretar de stat în Ministerul Transporturilor este Bogdan Mîndrescu, fost director al Companiei Naționale Aeroporturi București.