Actualitate

(Galerie Foto) Arome, savoare și culoare, într-o farfurie care i-ar înnebuni și pe italieni! A pregătit-o un cunoscut chef din Buzău

Renumitele bruschette italienești puse în valoare de brânza de capră asezonată cu ceapa de apă tradițională din Buzău, vinete umplute cu pitușca de babic și sos bechamel sau tiramisu cu cătină de la Vulcanii Noroioși. Acestea sunt doar câteva dintre deliciile savurate de buzoienii care au spus DA primei serate în care preparatele Slow Food Italia s-au îmbinat armonios cu bucatele Slow Food Buzău. Sau, altfel spus, rețetele italienești au prins gust și aromă de Buzău într-un eveniment organizat, în premieră, ce a avut ca scop principal promovarea celor mai bune produse locale, într-o farfurie rafinată.

Rolul principal l-a avut chef Andreea Pascu, o buzoiancă revenită acasă după 20 de ani în care s-a specializat în bucătăria italiană, și care a reușit să pună pe mesele buzoienilor cele mai cunoscute bucate italienești, dar gătite cu cele mai gustoase ingrediente locale.

”Serata Antica Roma face parte din ”Toamna culinară buzoiană gândită de Comunitatea Slow Food, restaurantul meu fiind singurul din mediul urban prezent în această comunitate. Tocmai de aceea, preparatele conțin sosuri și pestouri, dar și creme din brânză de capră , urdă și brânză de capră cu ardei iute, gătite cătinel-slow. Am variat clasica bruschetta cu produse tradiționale realmente cumpărate de la producători locali. Vinetele au fost umplute cu pitușcă de babic și sos bechamel. Am avut și vinete alla parmigiana cu sos de roșii, cheesecake cu cremă din brânza tot de capră și dovlecel, dar și diverse tipuri de bruschette cu brânzeturi, smochine produse chiar în orașul Buzău, miere de la producători din Scorțoasa, dulceață de ardei. Trufele culese din pădurile de foioase de la Monteoru au fost atent înfrățite cu legume de sfârșit de septembrie din grădinile de la Mărăcineni și Săgeata. Ei, nu vă spun că, ceapa de apă de Buzău a completat, ca și ardeiul iute din colecțiile cercetătorilor Stațiunii Legumicole, și bruschettele, dar și parmigiana. Desertul a fost realmente secret până la ora seratei. A fost un tiramisu, rețeta italiană, dar cu cătină de la Vulcanii Noroioși Pâclele Mici. Obiectivul principal al evenimentului a fost calitatea, apoi rafinamentul dar și promovarea celor mai bune produse buzoiene”, a spus chef Andreea Pascu.

În final, cei mai câștigați au fost clienții care au avut parte de un festin culinar.

”Clienții care au ales serata italiană cu produse românești la noi în restaurant au plecat încântați, dar mai ales surprinși de alăturarea de gusturi și de tipuri de alimente, în special când le-am oferit pesto de leurdă alături de Babicul de Buzău”, a mai spus chef Andreea Pascu.

Serata italiană a făcut parte dintr-o serie de 20 de evenimente gastronomice  – „Toamna Culinară” – , organizate în 10 locații diferite, în perioada  septembrie – noiembrie, prin care se urmărește promovarea produselor locale și tradițiile culinare ale Buzăului. Tot în cadrul acestui proiect, producătorii locali din comunitatea Slow Food Buzău participă, în aceste zile, la cel mai mare târg de Slow Food din lume, respectiv ”Terra Madre” din Torino.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian