Actualitate

(Galerie Foto) Loc nou de vizitat în Buzău. Pot fi admirate obiecte vechi de peste o sută de ani

Turiștii dornici să cunoască obiceiurile și tradițiile Buzăului au acum un nou loc de vizitat. Este vorba despre un centru inaugurat recent la Pătârlagele unde au fost adunate obiecte vechi de peste o sută de ani folosite la prelucrarea lânii.

”Colecția Muzeală a fost concepută pentru a aduce în prim-plan bogăția și diversitatea tradițiilor locale, oferind o privire intimă asupra meșteșugurilor și obiceiurilor transmise din generație în generație. Cu peste 200 de exponate, din care parte aparținând patrimoniului Primăriei Pătârlagele, iar restul strânse de către Asociația Centrului de Artă Aluniș în colaborare cu localnicii, expoziția oferă o panoramă captivantă a vieții și tradițiilor din Valea Buzăului”, informează inițiatorii proiectului.

Cele patru camere ale expoziției sunt dedicate diferitelor aspecte ale prelucrării tradiționale a lânii și a țesăturilor, prezentând procesul de la activitățile desfășurate în gospodărie și atelierul de tors până la uneltele tradiționale și instrumentele muzicale utilizate în viața de zi cu zi.

”Printre exponatele deosebite se numără un darac vechi de peste 100 de ani, o mașină de cardat construită de domnul Ghinea, proprietarul ultimul atelier de tors de pe Valea Buzăului, și o mașină de tricotat care a fost folosită pentru crearea puloverelor și ilicelor în întreaga zonă”, mai spun inițiatorii .

Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări culturale din cadrul “Țesem legături”, un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și revitalizarea moștenirii culturale locale.