“Cinemateca Hasdeu”, un proiect cultural de tradiție, organizat în cel mai titrat colegiu din județ, a fost reluat, săptămâna aceasta, după o pauză de câțiva ani, generată de pandemia COVID-19. Este vorba despre uîntâlniri pe care liceenii de la Hasdeu le au în amfiteatrul colegiului, acolo unde vizionează filme de referință, discută pe marginea acestora și iau parte la dezbateri, care îi ajută să înțeleagă de ce cinematografia este socotită „a șaptea artă”. În același timp, discuțiile îi ajută să își definească gândirea critică, să devină adulți responsabili, siguri pe ei și care știu să facă față fiecărei situații cu care se confruntă în viață.

“Pe scurt, vedem filme și le comentăm. Selectăm filmele foarte valoroase și care sunt constructive pentru formația culturală a elevilor noștri. Considerăm că orice raport cu arta și, mai ales, o dezbatere despre un act artistic este o formă de construcție interioară și de regăsire interioară, de răspuns la unele frământări, mai ales ale epocii foarte tulburi în care ne aflăm. Deci, este o modalitate care nu este formală, ca o lecție de la orele de curs, ci o activitate cât mai liberă de reguli, ca să spunem așa, o dezbatere având pretext actul cinematografic”, a explicat, la Focus Tv, prof. Iulia Lazăr, coordonatorul proiectului.
Proiectul “Cinemateca Hasdeu” a fost unul apreciat de elevii colegiului încă de la lansare. Pentru unii absolvenți întâlnirile din amfiteatru au fost călăuzitoare, le-au inspirat alegerile de viață.
“Pot să vă spun că, dintre cei care au fost participanți în anii trecuți, la cinemateca Hașdeu, sunt absolvenți de UNATC, care au absolvit scenaristica și critica de act cinematografic. Deci, chiar i-a influențat, le- a revelat o latură pe care au cultivat-o, în continuare, în mod profesional. Dar, în general, am constatat că toți cei care nu se limitează la învățarea în limitele programei școlare, ci mai adaugă ceva, și acest ceva este mai ales legătura cu arta, în foarte diversele ei forme, se îmbogățesc și devin adulți responsabili și, mai ales, care nu pot fi manipulați, dacă ținem cont de epoca asta foarte tulbure pe care o trăim Se dezvoltă o anumită personalitate, cu o gândire temeinică, cu valori temeinice, cu o gândire critică, adică exact aspecte de care avem nevoie”, a adăugat prof. Iulia Lazăr.
Pentru întâlnirea de joi, organizatorii au ales filmul Orele (The Hours), o adevărată capodoperă a celei de-a șaptea arte, cu Meryl Streep, Julienne Moore și Nicole Kidman , în rolurile principale. Mesajul central pe care îl transmit poveștile celor trei personaje este că suntem arhitecții propriilor vieți, iar instrumentul cel mai important în creație este timpul.








Adaugă comentarii