Actualitate Social

ÎN LUPTĂ CU COVID-19, FĂRĂ APĂ CALDĂ! Sute de elevi se spală pe mâini cu apă rece. Crucea Roșie vine în ajutorul lor

Sunt obligați să respecte cu strictețe o serie de măsuri menite să-i protejeze în fața virusului care a ucis mii de oameni în toată țara, dar mediul care ar trebui să le ofere educație nu le asigură și condițiile normale de igienă. Este cazul a sute de elevi care fie nu dispun de apă curentă în școli și grădinițe, fie dacă au, la robinete curge doar apă rece.

Este și cazul elevilor din Școala Gimnazială Cilibia care atunci când trebuie să respecte regula spălatului pe mâini sunt obligați să folosească apa rece. Încălzirea la școală se face pe lemne, iar vechiul boiler cu care se încălzea apa ce ajungea la robinete s-a stricat, iar bugetul unității de învățământ nu a permis achizionarea unuia nou. Așa se face că de anul trecut, fie cald, fie frig, copilașii trebuie să se spele cu apă rece. Pentru ei însă, situația se va schimba odată cu o donație primită din partea Crucii Roșii Buzău care le-a dus elevilor un boiler nou.

” Noi am avut un boiler pe care l-am folosit până anul trecut, numai că acesta fiind foarte vechi s-a stricat și nu am reușit să achizionăm altul  pentru că bugetul școlii este destul de mic. Doamna Bârzu de la Crucea Roșie ne-a sprijinit pentru că facem parte dintr-o comunitate dezavantajată. S-a gândit la copilașii care vin să beneficieze de tot confortul și astăzi am primit această donație din partea Crucii Roșie” a declarat pentru șansanews.ro Dana Guțeniuc, directorul Școlii Gimnaziale Cilibia.

Donația este cu atât mai importantă pentru cei 180 de elevi ai școlii cu cât mulți dintre ei nu au  apă caldă nici acasă.

”Cu siguranță unii dintre copii au la școală ce nu au acasă. La școală au apă caldă la chiuvete, au toalete în interior și sunt într-adevăr familii care nu au acces la baie și încă folosesc metodele tradiționale de a încălzi apa “, a declarat pentru șansanews.ro Dana Guțeniuc, directorul Școlii Gimnaziale Cilibia.

Chiar și așa, micuții respectă cât pot ei de bine regulile impuse de pandemie, iar până acum în școală nu a fost depistat niciun caz de infecție cu SARS-CoV-2.

,, Copiii sunt în număr mic la clase. Învățăm în scenariul verde. Avem sălile pregătite în așa fel încât să intre toți elevii și ne ajută faptul că avem bănci individuale și astfel putem păstra distanța. Elevii sunt foarte conștiincioși și foarte conștienți de pericolul pe care îl reprezintă acest virus. Respectă foarte bine toate regulile impuse, tocmai în ideea de a sta la școală cât mai mult”, a mai spus directorul Școlii Gimnaziale Cilibia

Tot miercuri, Crucea Roșie Buzău  a dus boilere și la  Căminul de bătrâni de la Moșești, la Campusul Bisoca și la Centrul ,,Școală după Școală” din Buzău.

”Reprezentanții Crucii Roșii Buzău au ajuns la Școala Gimnazială Cilibia cu un boiler de 100 de litri obținut în cadrul campaniei Ariston Comfort Challenge, desfășurată de Ariston Thermo România în parteneriat cu Crucea Roșie Română.  Un număr de trei boilere au fost destinate Căminului de bătrâni de la Moșești,Campusului Bisoca și Centrului ,,Școală după Școală” din Buzău.

Zilele următoare vom ajunge la școlile și grădinițele din Sărulești, Valea Largă, Lacurile, Lopătareasa, Pleș,Recea și Sările. Apa caldă este o necesitate, nu un lux. Din păcate in foarte multe școli și grădinițe din mediul rural apa caldă nu există.

Ne bucurăm să facem parte din acest proiect pentru că astfel reușim să facem traiul mai ușor copiilor și bătrânilor din județul nostru”, informează Crucea Roșie Buzău