Caz revoltător în municipiul Buzău unde o tânără și-a adus copilul pe lume acasă, asistată de mama ei, pentru că ambulanța nu a sosit la timp, deși domiciliul familie se află la zece minute de garajul Serviciului de Ambulanță Județean . Totul s-a întâmplat duminică, în timp ce două dintre cele mai performante autosanitare erau trimise la Brașov pentru a participa la manifestările organizate de Ziua Națională a Ambulanței din România.
Nașterea celui de-al doilea copil va rămâne o experiență traumatizantă pentru mămica de 24 de ani care, în travaliu, a așteptat sosirea ambulanței.
Era duminică dimineață, ora 8.45, când femeia a simțit primele contracții care o anunțau că urmează să nască. Trecând deja prin-o naștere, femeia știa că lucrurile pot evolua rapid, așa că a sunat imediat la 112 pentru a cere o ambulanță, care să o ducă în siguranță la maternitate. În doar o jumătate de oră, nașterea s-a declanșat, însă ambulanța nu ajunsese, deși domiciliul familiei este la doar zece minute de sediul SAJ Buzău. Disperate, rudele tinerei au sunat pentru a doua oară la 112, moment în care au primit un răspuns revoltător: ”Nu avem ambulanțe disponibile!”.
Zece minute mai târziu, femeia, ajutată de mama ei, a adus pe lume o fetiță cu o greutate de 3.540 kg. Tânăra mamă era îngrozită. Pierduse mult sânge, iar bebelușul i s-a născut cu cordonul ombilical în jurul gâtului. Familia a sunat din nou la 112. De această dată pentru a anunța nașterea, moment în care singurul sfat primit a fost ca micuța să fie așezată pe pieptul mamei pentru că va ajunge și ambulanța. Într-un final, după patru apeluri și la oră și zece minute, a ajuns și ambulanță cu un echipaj format din doi bărbați, dar fără medic.
”Eu sunt la a doua sarcină. Contracțiile mi-au apărut la 8:45 când a fost primul apel către serviciul de urgență. Atunci m-au asigurat că trimit o ambulanță. La 9:20 s-a declanșat nașterea, când a fost inițiat deja al treilea apel la Ambulanță și au spus că nu au ce să trimită pentru că nu au ambulanță disponibilă. La 9:30, când a fost inițiat ultimul apel și le-a zis mama că deja am născut, au specificat doar să îmi pună copilul pe piept că o să ajungă o ambulanță, la un moment dat. Ambulanța a ajuns la 9:55. Am născut cu mama. Copilul a avut cordonul în jurul gâtului, a ieșit cu capul efectiv vânăt și a trebuit să îi facă masaj și să îl bată pe spate până a început să plângă”, ne-a povestit tânăra mămică.
În cele din urmă, cele două au ajuns cu bine la maternitate unde au urmat alte clipe grele.
„M-am simțit foarte slăbită. Pentru că placenta s-a expulzat acasă, cei de la ambulanță au tăiat doar cordonul ombilical și a fost nevoie să îmi facă chiuretaj pentru că mi-a rămas țesut acolo. Și mi se părea că nu mai trece odată timpul să știu că bebelușul are o stare stabilă și că e bine ”, spune mămica.
Din fericire, evoluția celor două a fost bună astfel că, după trei zile, atât mămica cât și fetița au fost externate.
”În data de 31 iulie, pacienta a fost externată împreună cu bebelușul cu recomandări medicale”, a confirmat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.
Cu alte cuvinte, doar o minune a făcut ca totul să se termine cu bine și atât mama cât și bebelușul să scape fără complicații. Și asta pentru că o naștere în afara unui mediu steril și mai ales neasistată de un cadru medical este supusă multor riscuri care pot duce până la deces.
”Nașterea trebuie asistată de un personal specializat și, dacă se poate, trebuie într-o unitate medicală de profil pentru că aceste complicații care pot apărea pe parcursul travaliului pot fi foarte mari atât pentru mamă cât și pentru făt, putând să se ajungă chiar la deces matern sau deces fetal. În plus, dacă apare o complicație, dacă ea este cu evoluție rapidă, este foarte greu să transporți pacienta într-o unitate de profil pentru a i se acorda ajutorul medical de specialitate”, a explicat pentru șansanews.ro medicul Gigel David.
De aceste riscuri s-a temut și tânăra care și acum, la aproape cinci zile de la naștere, spune că încă se simte slăbită.
”Nici acum nu mă simt bine. Am o anemie foarte mare pentru că am pierdut mult sânge. Mi-a fost foarte frică pentru bebe. Pentru că, în așteptarea ambulanței, cordonul ombilical se putea rupe oricând. Plus că o naștere care nu e în mediu steril implică un risc mare de infecție”, mărturisește tânăra mămică.
Duminică, când tinerei care năștea acasă i s-a spus că nu sunt ambulanțe disponibile, două dintre cele mai performante mașini din dotarea SAJ Buzău erau plecate la Brașov pentru a participa la manifestările organizate de Ziua Națională a Ambulanței din României.
Pe de altă parte, apelurile la 112 au fost date la primele ore ale dimineții, când traficul în municipiul Buzău, în zona Mihai Viteazu nu este unul care să ridice probleme unei ambulanțe aflate în misiune.
Reamintim că, în urmă cu câteva săptămâni, SAJ Buzău a fost dotată cu cinci ambulanțe performante care să intervină tocmai la astfel de cazuri de urgență unde se impune și prezența unui medic.
Cu toate acestea, duminică între 8.45 și 9.55 nu s-a găsit nicio ambulanță pentru tânăra mamă care a riscat viața ei și a copilului născând acasă .
O serie de răspunsuri trebuie să vină de la Serviciul Județean de Ambulanță. O echipă Focus TV a încercat să contacteze, în mod repetat, conducerea serviciului , însă, astăzi la ora 13.40, la sediul SAJ Buzău nu era niciun șef și nici purtătorul de cuvânt, portarul motivând că sunt plecați în control la stațiile din județ.
Jurnaliștii redacției noastre au sesizat cazul și Direcției de Sănătate Publică, instituție căreia îi revine sarcina unei cercetări administrative în acest caz. Vom reveni asupra subiectului, pe măsură ce vor exista noi informații.
In domeniul bugetar e jale, cu atat mai mult in sistemul medical. Suntem tratati cu dispret si lipsa de empatie de toti acesti slugoi de partid, imbuibati pe banii nostri, incapabili sa ne asigure servicii de sanatate normale, ca in orice tara civilizata.