Actualitate

ÎNCĂ SE LUCREAZĂ LA SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE DIN ȘCOLI! Unde sunt probleme și ce unități vor rămâne racordate la RAM

Momentul în care ar trebui furnizată energia termică este tot mai aproape, iar în unitățile de învățământ încă se lucrează la realizarea sistemelor de încălzire. Totuși, sunt situații în care, cel mai probabil, șantierele nu vor fi închise până la venirea frigului motiv pentru care, în acele unități, căldura va fi furnizată tot prin sistemul centralizat al orașului. Vestea bună este că, promit autoritățile, toți elevii din municipiul Buzău vor avea căldură în clase în această iarnă.

Sezonul rece 2020-2021 va fi prima perioadă în care școlile, liceele și grădinițele din municipiul Buzău vor avea propriile sisteme de încălzire, iar amenajarea centralelor termice a început de câteva luni bune. Deși în mare parte dintre unitățile de învățământ lucrările au fost încheiate și sistemul de încălzire poate fi pus în funcțiune în orice moment, sunt și situații în care șantierele sunt încă deschise.

Cea mai delicată situație este cea de la Liceul Agricol. Aici încă se lucrează la amenajarea centralei termice motiv pentru care, în aceste zile, s-a mărit efectivul de muncitori care speră ca totul să fie gata până la venirea frigului.

”Singura situație unde în aceste zile lucrăm cu toate efectivele constructorului este Colegiul Agricol ”Constantin Angelescu” unde sunt făcute toate lucrările pentru racordul termic însă nu a fost finalizată centrala termică. Probabil la jumătatea lunii noiembrie va fi realizată și această centrală”, a explicat viceprimarul municipiului Buzău.

De asemenea, probleme au fost întâmpinate și la Liceul de Arte și la Liceul cu Program Sportiv motiv pentru care aici, cel mai probabil, până la vacanța de iarnă, elevii vor primi căldură tot prin sistemul centralizat de încălzire, energia termică fiind livrată prin noua societate de termoficare, Ram Termo Verde.

”Clădirea Liceului de Arte este monument istoric motiv pentru care am avut de aviz de la Ministerul Culturii. Documentul a venit foarte greu și lucrările s-au întârziat, termenul de finalizare fiind la începutul lunii decembrie. Liceul a rămas branșat la rețeaua de termoficare și elevii vor avea căldură. Branșarea la noua centrală se va face în vacanța de iarnă. La liceul cu Program Sportiv lucrările sunt prevăzute  fi finalizate la finalul lunii noiembrie dar și aici a fost menținut branșamentul la centrala de cartier astfel că trecerea la noul sistem de încălzire se va face tot în vacanța de iarnă”, a explicat pentru șansanews.ro Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău.


Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău

De asemenea, șantiere mai sunt deschise și la Liceul Henri Coandă la Colegiul B.P.Hașdeu dar și la Grădinița Boboceii și Școala Gimnazială nr.11

”Se mai lucrează la Liceul Tehnologic Henri Coandă unde lucrările sunt în stadiul de 95% și vor fi finalizate în următoarele săptămâni. Mai sunt  unele racorduri de făcut la Grădinița Boboceii și Școala Gimnazială nr. 11 . Acestea vor fi, cel mai probabil, gata în maximum două săptămâni. Aici centrala este realizată 100% . Se lucrează și la Colegiul Hașdeu însă e vorba doar despre rețeaua din curtea școlii care are ca termen de finalizare pe 23 noiembrie, în schimb centrala este funcțională.  În cazul celorlalte unități, centralele pot fi puse în funcțiune în orice moment”, a explicat Apostu.

Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău

Odată puse în funcțiune aceste centrale proprii, municipalitatea speră să fie făcută o economie considerabilă la bugetul local. Pentru a supraveghea sistemele de încălzire din școli vor angajați fochiști care vor avea în sarcină optimizarea consumului din fiecare unitate de învățământ.

”Este prima iarnă în care vom avea astfel de centrale. Dar având în vedere că au fost executate și racorduri noi, noi credem că pierderile vor fi reduse la minim și va fi făcută o economie consistentă la bugetul local. Vă dau un exemplu, la Școala 11 aveam facturi și de 20.000 de euro. Dar un alt aspect important că toate aceste centrale vor fi deservite de fochiști astfel încât ei vor monitoriza tot ce înseamnă funcționarea acestor centrale. Vor fi montate sisteme de tip termostat și costurile vor fi optimizate”, a conchis Ionuț Apostu.

Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău