Actualitate

Înșelătorie pusă la cale de o firmă din Buzău. Cum a vrut să transforme nisetrul de Bulgaria în morun

Amendă de 70 000 de lei, dar și sesizare penală. Sunt sancțiunile stabilite de Garda de Mediu, după ce a ieșit la iveală faptul că un agent economic din Buzău și unul din Călărași și-au înșelat clienții, scoțând la vânzare morun, care în realitate era nisetru adus din Bulgaria.

Escrocheria a ieșit la iveală în urma unei sesizări înaintate Gărzii de Mediu, sesizări în baza căreia o echipă de comisari ai Direcţiei Controlului Biodiversităţii Securităţii şi Ariilor protejate a mers în control în Buzău și Călărași.  

“Deşi fac parte din aceeaşi familie a sturionilor (Acipenseridae), Nisetrul nu se poate “transforma” în Morun nici măcar pe factură. O echipă de comisari ai Direcţiei Controlului Biodiversităţii Securităţii şi Ariilor protejate din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu a desfășurat un control pe raza județelor Buzău și Călărași, în vederea verificării aspectelor semnalate în cadrul unor sesizări, prin care se reclamau activități ilegale de braconaj și comercializare de sturioni (morun)”, anunță Garda Națională de Mediu.

Luând la verificat documentele, comisarilor nu le-a luat prea mult să descopere șirul lung de nereguli. Agentul economic din Călărași postase pe rețelele de socializare un anunț prin care își prezenta marfa, respectiv morun, ca fiind pește capturat din lacul propriu. În realitate, factura arăta că cele aproape 200 kg de pește provin de la un agent economic din Buzău. Acesta din urmă îl achiziţionase din Bulgaria. Dar, nu era morun, ci nisetru.  

“Verificările efectuate pe raza județului Călărași, la o societate comercială care a postat, pe pagina de Facebook a punctului de lucru, pește capturat din lacul propriu, din familia sturion specia MORUN, au scos în evidență faptul că operatorul economic deţine de la un agent economic din Buzău o factură fiscala pentru o cantitate de 199 kg pește viu, din specia morun. Din analiza documentelor de proveniență privind trasabilitatea speciilor de pești din familia Acipenseridae achiziționate, s-a constatat că agentul economic din Buzău a achiziţionat din Bulgaria cantitatea de 199 kg, pește viu, din specia Acipenter Gueldensstaedtii (NISETRU), dar a vândut ulterior aceeași cantitate de pește, cu mențiunea „MORUN” și nu „NISETRU” așa cum apare pe documentele de achiziție.”

În plus, comerciantul buzoian nu a transmis achiziția către sistemul de înregistrare a loturilor de sturioni introduse în ţară, conform legii.

Ca urmare, comisarii de mediu au sancționat cei doi agenți economici cu amendă de 70 000 lei, dar au înaintat și o sesizare penală.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Evaziune in Piata Centrala. Comerciantii de citrice vand produse (portocale, mandarine,etc) fara documente de provenienta, schimba preturile de la un client la altul. Este vorba de comerciatii care au tarabe la intrarea in piata (intrarea din str. Lt. Godeanu). Este un comerciant care nu are afisate preturile. Schimba preturile de la un client la altul. 1 Kg de citrice a ajuns la 15 lei/Kg.