Actualitate

„Instagram Spot”, de pe vremea lui Grigore Monteoru. Ce descoperire a făcut un buzoian într-o stațiune balneară

„Instagram spot” se referă adesea la un loc popular, îndrăgit de tinerii care iubesc să creeze conținut foto sau video pentru paginile lor de socializare. Ei aleg o clădire emblematică, iar cu ajutorul unei camere încearcă să capteze cele mai bune imagini.

Trendul a apărut de câțiva ani, devenind o adevărată competiție între creatorii de conținut din mediul online. Pe internet au apărut inclusiv topuri cu cele mai instagramabile locuri pentru fotografii urbane, rurale și nu numai.

Însă, se pare că încă de acum sute de ani, buzoienii își făceau fotografii în fața clădirilor emblematice. Iulian Tănașcu, cunoscut vlogger, a reușit să găsească fotografii făcute în Sărata Monteoru, cu o vechime de peste o sută de ani, realizate tot în apropierea unei clădiri cu nume sonor. Se pare că aceste poze au fost imortalizate în fața fostului Hotel Monteoru, care acum nu mai există, în locul lui apărând alte clădiri noi.

În ilustrații apar copii, în vestimentații pe care, cel mai probabil, acum le considerăm sobre pentru vârsta lor, dar și femei îmbrăcate cu rochii lungi și elegante. Într-o altă fotografie este surprins un bărbat ce poartă o uniformă specifică vremii, iar pe chip i se zărește un zâmbet.

Aceste fotografii reprezintă baze solide pentru monografia locului, fiind evidente elemente caracteristice etnografiei regionale.

„ Ma bucur ori de cate ori salvez, sub o forma sau alta, patrimoniu (indiferent de natura sa) de la Sarata Monteoru. De aceasta data, cu ajutorul lui Dragomir Roberto am recuperat 3 fotografii, toate 3 realizate in fata Hotelului Monteoru (azi demolat), care era, ceea ce azi am fi numit, Instagram Spot. Acestea se adauga la alte 6 poze recuperate ( 2 dintre ele semnate Rommler si Jonas din Dresda) si multe altele din fondul propriu. Cu putin noroc, in noiembrie adaug la fondul personal, alte cateva zeci de fotografii de acolo, unele unicat, care surprind portul popular si alte elemente importante de etnografie locala. Toate aceste poze ma ajuta sa scriu monografia acestei statiuni (fosta comuna). Fiecare poza, fiecare rand descoperit in diverse carti reprezinta o caramida solida la istoria unui loc care, candva, a concurat cu marile statiuni din afara”, a scris pe Facebook Iulian Tănașcu

În total, buzoianul Iulian Tănașcu a recuperat nouă fotografii, unele din 1913-1914, iar altele de pe vremea lui Grigore Monteoru.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian