Actualitate

Întâlniri cu cerbi de talie mare și urme de urs pe unul dintre cele mai căutate trasee montane din Buzău

foto: Facebook/Moraru Ionuț

Unul dintre cele mai apreciate trasee de drumeții din județul Buzău, cel de la Siriu la Lacul Vulturilor , cu o lungime de 12,8 kilometri și o diferență de altitudine de 870 de metri, este căutat de turiști și în sezonul rece. În această perioadă, cam tot traseul, considerat unul de dificultate medie, dar destul de dificil din cauza unor urcușuri abrupte, este acoperit cu zăpadă. Acest lucru face priveliștea suoerbă, dar oferă și posibilitatea de a vedea urme ale prezenței sălbăticiunilor.

Cu puțin noroc, pe lungimea de aproape 13 kilometri poți să întâlnești căprioare și cerebi de talie mare. Indicat este să fii pregătit și pentru o întâlnire cu ursul, după cum o arată și urmele proaspete pe zăpadă, despre care vorbește recent un turist ajuns în Munții Buzăului. Ionuț M. a venit de lângă București, a lăsat mașina în punctul Valea Neagră și a pornit într-o călătorie incitantă care l-a răsplătit nu doar cu peisaje, ci și cu prezențe sălbatice, după cum relatează într-o postare preluată de pagina de Facebook Valea Buzăului:

”Am făcut cu mașina aproape 3 ore din Otopeni dus, 3 ore întors și, pe traseu la fel, 3 ore dus până la destinație și aproximativ 3 ore, întors. Și am stat pe sus că se vedea tot, Ciucaș, Baiului, Bucegii. Ceva frumos, chiar superb. Si am fost singuri. Nu ai cum sa te pierzi pe traseu, doar urci, dar, daaar, orice am căutat pe net, zice dificultate mediu sau dificil. Nu.. Traeseul ăsta nu mediu.. E dificil, fără doar și poate. Te păcălește constant, pleci pe el, e lejer, ai încredere și – bang! – urcare. Altă urcare și altă urcare. Și când crezi că e gat, ghici ce? Urcare!”

Răsplata pentru tot aceste efort nu întârzie. Peisajele, aerul bine oxigentat și, cu puțin noroc, întâlnirea cu animale sălbatice inofensive. Nu că ar fi exclusă și o întâlnire cu ursul! Pentru asta, turiștilor li se recomandă să poarte asupra lor, în drumeție, spray contra urșilor, dar și fluier sau alte dispozitive care pot face zgomot.

”Am văzut la început de traseu un cerb și trei căprioare. Erau imenși….Foarte frumoase exemplarele! Au fugit imediat ce au văzut oameni, dar puțin am reusit sa le prind, printre copaci. Și cred că Moș Martin se uita după noi, prin padure, dar, cum el e băiat de treabă, și-a văzut de treaba lui!”

Traseul urmat de turistul care face aceste relatări face parte din aria naturală protejată Siriu, inclusă în rețeaua Natura 2000. Situl natural beneficiază de un plan de management și de un regulament inclusiv în ceea ce privește vizitatorii. Mai multe informații despre trasee, legende, așezare, puteți găsi AICI.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian