Actualitate

INTERVIU. Valentina Boancă, florista din Buzău pentru care viața e sursă de inspirație. De la pasiune la artă și afacere

Valentina iubește natura de când se știe și, de peste cincisprezece ani, a descoperit calea pentru a transforma dragostea sa pentru flori în artă. Totul a pornit de când era mică și bunica îi croșeta hăinuțe. A observat modelele complicate realizate cu măiestrie de bunica ei și, ani mai târziu, le-a dat viață în aranjamente florale care mai de care mai elegante și pline de sensibilitate. Valentina, o tânără extrem de creativă, realizează aranjamente uimitoare, din diverse materiale și flori de tot felul. Cum ar fi, de exemplu, buchete elegante în cornete de înghețată sau aranjamente în cutii de bijuterii. Găsește în fiecare zi un alt concept, un alt mod de a transforma o floare și un obiect într-o adevărată operă de artă.

Chiar dacă acum este antreprenoare și se dedică muncii sale complet, drumul său nu a fost mereu atât de clar.

Reporter: Cine este Valentina? Cu ce te ocupi și ce pasiuni ai?

Valentina Boancă: Cred că este unul dintre cele mai grele lucruri: să vorbesc despre mine. Însă, aș putea spune că sunt acea persoană care iubește natura și frumosul. De aici și ceea ce fac: sunt floristă și, pe lângă aceasta, mă ocup și de organizare de evenimente, mai mult în ceea ce privește partea de aranjamente florale.

Reporter: Ce îți bucură sufletul în fiecare zi?

Valentina Boancă: Fiica mea, în primul rând. Este bucuria mea de zi cu zi. Și florile, culorile lor, formele pe care le au, modul cum se armonizează cu tot ce este în jurul nostru, dar mai ales să creez și eu bucăți de frumos.

Reporter: Ce înseamnă florile pentru tine? Ce îți transmit ție și ce crezi că transmit ele celor din jur?

Valentina Boancă: Florile sunt frumosul din jurul meu. Cred că emană stări, bucurie, liniște, iubire, dor… Orice om își poate pune emoțiile în flori pentru a le transmite mai departe. Și, deci, florile pot transmite orice dorim. Cred că de asta le și oferim, pentru a-i bucura pe cei dragi nouă. Să-i facem să zâmbească, să le aducem un strop de fericire.

Reporter: De unde această pasiune pentru flori, când și cum ai făcut primii pași în acest domeniu?

Valentina Boancă: Nu mereu am făcut asta, sau nu mereu mi-am dorit asta. Am fost pasionată de sport. Drumul acela nu a fost să fie. Însă, florile au făcut parte din drumul meu permanent. Bunica ne croșeta haine mie și unei prietene. Îmi plăcea tare mult să observ tot ce făcea ea. îmi plăceau hainele, eleganța și designul. Cred că atunci am observat modele, forme. Pe parcurs s-a dezvoltat ideea. Probabil momentele din copilărie alături de bunica au fost cele care m-au însoțit permanent. Însă, m-am schimbat și m-am dezvoltat de atunci. Practic, nu a început Charmé des Fleures, a început Val Chic, a început fix la nunta mea, acum 15 ani, când am hotărât să trec pe antreprenoriat. Mi-a plăcut să mă implic, să caut modele și designul pentru nuntă și am zis: de ce să nu fac chiar eu așa ceva? M-au atras florile, îmbinările dintre ele și asta a fost ceea ce m-a făcut să pornesc acest concept. Am trecut pe antreprenoriat, mi-am deschis firmă de organizat evenimente chiar la nunta mea. La început a fost greu. Colaboram cu diverse persoane pentru a da un start ideii mele, dar m-am obișnuit. Îmi plăcea foarte mult, dar nu știam cum se lucrează cu florile. am învățat prin practică, nicidecum făcând cursuri sau vreun fel de activitate de specialitate. La un moment dat am încercat să mă opresc, fiica mea începea școala și trebuia să mă ocup de ea, practic mi-am închis magazinul, atelierul. Asta a fost un timp, pentru că mi-am reluat activitatea. Doar am încercat, căci nu m-am oprit propriu-zis, oamenii continuau să mă caute, tot făceam aranjamente, iar eu nu mă puteam opri. Chiar și când am decis să închid atelierul, nu m-am putut opri din a crea. Lucram în continuare și de acasă, veneam și la atelier. Atelierul era tot pe flori, însă înainte lucram diferit, făceam tot ce înseamnă decor de nuntă, huse de scaune, fețe de masă. Tot cu flori, modele cu flori… Cred că am vrut să exprim eleganța lor în îmbinările pe care le fac.

Reporter: Cum îți gândești conceptele? De exemplu, flori în cornet de înghețată?

Valentina Boancă: Acest concept este și jucăuș și elegant, florile îi modifică întrebuințarea. Poate fi jucăuș cu o floare mai colorată, cu o formă mai neconvențională sau elegant, chiar de nuntă. Eu am ales întâi Gipsofilă, apoi m-am gândit la Hortensie. Eu pot schimba asta în funcție de context. E simplu, pun micile bucurii unele lângă altele și le construiesc astfel. Inspirația mi-o iau din orice moment, din orice spațiu. Asamblez bucuria sau alte stări sufletești alăturându-le cu ajutorul florilor. De exemplu, atunci când te bucură o bijuterie cum îți vine, culoarea ei sau forma te pune în evidență: de aici mi-am luat ideea de cutie de bijuterii umplută cu flori. Sau materiile de la școală și începutul anului școlar. Ce ar completa acest cadru? Dar un buchet? Pensule, creioane! Orice poate fi îmbinat cu floarea potrivită. Și nu știu niciodată care e floarea potrivită pentru un obiect, sau invers, obiectul pentru floare. Ele se găsesc, prind formă și iese conceptul.  Oamenii marchează clipe importante din viața lor și e important să găsesc modalități de a pune în evidență asta. În general, noi căutăm să personalizăm lucrurile din jur, deci așa sunt si conceptele pe care le creez din flori. Caut să înțeleg mai mult ce dorește omul să transmită pentru a deveni cât mai personal, cât mai pentru suflet.

Reporter: Ce semnificație are această pasiune pentru tine?

Valentina Boancă: Mie îmi e greu să vorbesc despre asta, să creez artă din flori este ceva ce fac, este ceva ce simt, este un mod de a trăi în fiecare zi. Mai mult le fac, decât să povestesc despre ele. Adică îmi e mai ușor să aleg o floare și să construiesc din frumosul pe care îl văd și îl simt pentru a oferi și altora. Totul vine de la sine.

Reporter: Cât de bine crezi că se îmbină arta cu natura? Cu florile?

Valentina Boancă: Foarte ușor, e mersul lucrurilor. Știi, în fiecare zi descoperi locuri frumoase, colțuri de oraș sau de natură în care florile sunt cele care fac un cadru deosebit, îi aduc lumină, îl încarcă de culoare, de frumos.  Din jurul meu îmi iau energia și inspirația, de aici pornesc sentimentele transmise prin ceea ce fac, prin flori. Eu nu pot crede că se îmbină, fiindcă ele așa sunt, e un dat, e ceva ce este, face parte din viața noastră. Eu doar împrumut imagini din ce văd, din jurul meu pentru a crea și eu alte mici lumi, universuri de flori, în miniatură, desigur.

Reporter: Cum arată o zi în lumea Charme des Fleures?

Valentina Boancă: Nu stau într-un loc, dar mereu creez. Pornesc cu nimic de dimineață, ca să zic așa și ajung să nu mă mai opresc. Zilele, ca și florile, sunt diferite: când e zi de sărbătoare, când e un eveniment tematic, când petrecere, mereu e ceva diferit și asta face ca și zilele să fie diferite. Chiar dacă mă întrerup sau plec de aici cu treburi uzuale, fie mă întorc să creez, fie caut idei în timp ce fac treabă, fie merg acasă și creez. Totul se învârte în jurul acestei pasiuni. E și ceea ce te înconjoară, nu pot trece fără să remarc florile, natura, ele sunt mereu în schimbare, deci mereu sunt o sursă de inspirație, de transformare, de schimbare.

Reporter: Cum te-a schimbat această pasiune?

Valentina Boancă: M-a făcut mai conștientă de ordinea lucrurilor. Am devenit mai ordonată, eu sunt „mai într-un fel” și aveam nevoie de ceva care să mă facă să mă organizez serios. Nu m-a schimbat ca om, însă m-a ajutat să mă maturizez profesional, să fiu răbdătoare cu fiecare sarcină pe care o am de făcut. Și asta mă ajută oricând, în orice moment din zi, în orice activitate.

Reporter: Ce proiecte de viitor sau planuri meșterești?

Valentina Boancă: Acum sunt în căutări. Știi cum e? Ca atunci când creez, caut o floare anume care să completeze perfect un aranjament, un concept și apoi, când o găsesc, totul se asamblează de la sine. Caut să meșteresc ceva frumos și de durată.