Actualitate Agricultura acum

Irigații și în noiembrie! Fermierii amână însămânțările din toamnă din cauza secetei

Sunt 60 de zile de când pământul nu a mai primit nicio picătură de apă. ”Este o secetă nemaiîntâlnită de zeci de ani!”, spun specialiștii din agricultură. Câmpurile sunt complet uscate, iar culturile deja însămânțate nu au răsărit. Disperați să-și ajute plantele, fermierii au pompele de irigații pornite la maximum. Și ANIF a anunțat ca va pompa apă chiar și în luna noiembrie, dacă va fi cazul.

Vremea neprielnică din această toamnă le-a dat agricultorilor toate planurile peste cap. Cei care și-au însămânțat deja rapița și orzul au mari probleme din cauza secetei. Unii se gândesc să renunțe la aceste culturi, însă nici pentru însămânțarea grâului nu este un moment bun. Specialiștii spun că este o secetă cu care Buzăul nu s-a mai confruntat de ani buni și că tot calendarul agricol a fost schimbat.

Cosmin Florea, director DADR Buzău

Și cum precipitațiile se lasă așteptate, fermierii forțează irigațiile. ANIF a primit solicitări pentru a pompa apă toată luna octombrie astfel că tot ce este în prezent pe câmp, și unde există sisteme de irigații, va fi udat, fie că vorbim de rapiță, orz sau a doua cultură de porumb.

Claudiu Carpen, director ANIF Buzău

Claudiu Carpen, director ANIF Buzău, a anunțat că, dacă va fi nevoie, va livra apă și în luna noiembrie, o situație cu care nu s-a mai întâlnit până acum.