Actualitate SĂNĂTATE

Lecția de psihologie: cum te construiești ca o persoană care traversează mai ușor dificultățile

Sursa:Facebook/Muzeul Judetean

Sâmbătă, se reia seria conversațiilor psihologice la Muzeul Județean Buzău, inițiativă care îi aduce împreună pe psihologi și pe cei din comunitate, interesați de altă perspectivă asupra situațiilor obișnuite de viață. Întâlnirile vor avea loc o dată pe lună, sâmbăta, în intervalul orar 11:00-13:00, la Muzeul Județean Buzău.

”Evenimentul oferă o platformă unică pentru participanți, permițându-le să interacționeze direct cu profesioniștii din domeniul sănătății mintale în spațiul inspirațional al muzeului. Prin discuții deschise și prezentări interactive, conferința își propune să demitizeze aspectele legate de sănătatea mintală, să educe publicul larg în privința vieții psihice și să sublinieze importanța alegerii unui specialist. Această abordare contribuie nu doar la îmbunătățirea literației în domeniul sănătății mintale, dar și la construirea unei punți de încredere și deschidere între specialiști și comunitate, promovând astfel o abordare proactivă și informată în îngrijirea sănătății mintale. ” anunță organizatorii.

Tema primei întâlniri din cadrul Conversațiilor psihologice la muzeu va fi reziliența emoțională. Într-o intervenție la Focus TV, Oana Șerbu, psiholog și psihoterapeut, moderator în cadrul evenimentului de sâmbătă, 15 ianuarie, a explicat de ce a fost aleasă această temă pentru prima întâlnire din noua serie:

Oana Șerbu, psiholog, psihoterapeut

”Situațiile personale, cele care pot fi legate de pierderi în familie, de separări, mutări, pierderea unui loc de muncă, dificultățile de ordin economic sau politic care ne impactează viața personală, sunt cele în care ne testăm această reziliență emoțională. Sunt studii care arată că persoanele reziliente sunt mai optimiste, interpretează evenimentele negative într-un mod în care pare că le ajută să traverseze mai ușor aceste dificultăți, privesc viața printr-o lentilă nu foarte serioasă și ursuză, se exprimă mai mult emoțional, nu reprimă emoțiile, și își exprimă mai ușor și propriile nevoi….Partea bună este că ne putem autoeduca, există și un model al lui Martin E.P. Seligmen, despre învățarea optimistă, un model care explică diferențele dintre persoanele reziliente și cele mai puțin reziliente, model care are în centru cei trei P- Permanență, (Omni) Prezență, Personalizare. ”

Una dintre abordările conversațiilor de sâmbăta aceasta va viza lecțiile pe care natura ni le oferă cu privire la reziliență, o perspectivă care urmărește să cultive această capacitate emoțională.

Seria Conversațiilor psihologice la muzeu va continua, o dată pe lună, până în luna octombrie.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian