Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale îl consideră un superaliment pentru sănătate astfel că, după ani de analiză, au reușit să–l înregistreze în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România și în Catalogul European ceea ce înseamnă că poate fi cultivat cu ușurință de cei care îi vor descoperi gustul și proprietățile pentru organism.
Este vorba despre pepenele de iarnă sau dovleacul de ceară, o legumă cu proprietăți nutritive deosebite, fiind indicat inclusiv în curele de slăbire.
”Cu un conținut ridicat de apă (96%) și foarte sărac în calorii, este perfect pentru hidratare și dietele de slăbire. Bogat în fibre, ajută digestia și oferă sațietate, iar vitaminele și mineralele, precum vitamina C și potasiul, întăresc imunitatea și susțin sănătatea inimii. În plus, datorită antioxidanților și efectelor diuretice, ajută la detoxifiere și menține echilibrul organismului”, anunță cercetătorii.
Soiul se numește Record și a fost aclimatizat și ameliorat la Buzău, fiind o premieră pentru România.

”Soiul de dovleac de ceară sau pepene de iarnă este o plantă unisexuată monoică, cu aspect de liană, ce poate fi cultivată atât în câmp, cât și în spații protejate, în sistem palisat”, au explicat cercetătorii de la Banca de Gene.
Un fruct poate ajunge la o greutate de peste 20 kg, impunându-se susținerea acestuia cu plase de tip raschel.
”Pepenele de iarnă ajunge la maturitatea tehnologică în a treia decadă a lunii iunie și la maturitatea fiziologică în ultima decadă a lunii septembrie”.
Pepenele de iarnă se consumă asemănător pepenelui deja cunoscut.
”Fructul imatur este dulce și, pe măsură ce se maturează, se acoperă cu pruină, un strat protector de ceară care îi asigură o capacitate mare de păstrare după recoltare. Frunzele tinere și primordiile florale pot fi preparate și consumate în diverse rețete”.
Adaugă comentarii