Actualitate

Mai pot continua elevii să învețe în clădirea Colegiului Pedagogic? Răspunsul îl va da o expertiză în desfășurare

Se caută soluții pentru ca elevii și profesorii Colegiului Pedagogic să își poată continua activitatea în cazul în care o expertiză comandată de autoritățile locale va demonstra că sediul unității de învățământ prezintă un grad avansat de degradare și necesită reabilitări ample. În cazul în care expertiza va arăta că această clădire nu este sigură în cazul unui cutremur major, elevii ar putea fi relocați în alte unități. O astfel de decizie nu va fi luată, însă, decât după ce experții vor stabili exact care este starea imobilului.

Clădirea Colegiului Pedagogic, cu un secol de existență, este încadrată în clasa 2 de risc seismic. De ceva vreme au apărut crăpături mari în pereți astfel că încă din toamna anului trecut câteva clase au fost mutate la Colegiul Hasdeu.

În  plus, pentru a vedea exact în ce stare este imobilul și mai ales cât de sigură este partea de clădire în care se susțin în continuare cursuri, autoritățile locale au decis să ceară o nouă expertiză. Dacă expertiza va arăta că sediul colegiului nu mai este sigur în caz de cutremur major, atunci elevii vor fi relocați pentru a putea fi demarate lucrări de reabilitare, a declarat, la Focus Tv, primarul Constantin Toma.

“Noi avem prinși bani în buget pentru o expertiză adevărată, s-a mai făcut una prin 2019, dar acum, în contextul actual, este bine să avem o expertiză să știm în ce clasă de seismicitate este această școală. În principiu, dacă nu se va putea, nu vor putea rămâne acolo profesorii și elevii, ne gândim la o soluție, dar în momentul acesta nu este luată o decizie.”

Când va fi gata expertiza, nu se știe deocamdată. La fel cum nu se știe nici când vor începe lucrările de reabilitare, atât de necesare, la sediul unității de învățământ.

“Cu începerea reabilitării este mai complicat pentru că sunt o mulțime de bani. Noi încercăm să prindem ori pe fonduri europene, ori pe bani de la Guvern, știți cum este, cu licitații, foarte mult timp îți ia până începi efectiv să lucrezi.  Nu știu când va începe reabilitarea. Nu știu dacă va încpee în toamnă, mai repede nu va începe pentru că după etapa cu expertiza urmează proiectul tehnic, partea de indicatori tehnico economici, cel mai sigur cred că ar fi în primăvara anului următor.”

La rândul său, Daniela Palcău, inspector școlar general, spune că în funcție de concluziile experților se vor lua și măsurile necesare.

“ Noi suntem pregătiți să luăm orice măsură pentru a menține copiii și cadrele didactice să lucreze în parametri optimi. Deocamdată, ceea ce se află în unitatea de învățământ, clasele care sunt ocupate cu elevi sunt sigure. Dacă se vor impune măsuri, vom recurge la analize serioase împreună cu toți factorii, astfel încât copiilor să le fie bine.”

Conform ultimei expertize ce a fost realizată la Pedagogic, clădirea a fost încadrată în clasa 2 de risc seismic.