Actualitate

Mica Unire, sărbătorită la Teatrul George Ciprian și Muzeul Județean

163 de ani de la Mica Unire, sărbătoriți sub semnul pandemiei. La Buzău, seria marilor evenimente care adunau sute de buzoieni în curtea instituțiilor de cultură și care se încheiau cu Hora Unirii au fost anulate. Totuși, cei care vor să se întoarcă în timp, în anii domniei lui Alexandru Ioan Cuza, o pot face prin intermediul Muzeului Județean și Teatrului George Ciprian.

Astfel, despre Domnitorul Unirii și despre epoca lui aveți ocazia să aflați vizitând expoziția “Buzoienii în epoca Unirii” deschisă la Muzeul Județean Buzău.

”Este mai mult o mini-expoziție, compusă din 5 vitrine cu documente, stampe, chiar și o copie a unei scrisori autografe a lui Cuza către Kogâlniceanu, elemente de veselă, o farfurie cu monograma domnitorului Cuza și mai multe panouri, cu opere și tablouri cu Doamna Elena, diferiți oameni politici ai vremii și un bust al lui, Cuza care deschide expoziția.” a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache

Momentul Micii Uniri este redat de actorii Teatrului George Ciprian.

”Pe 24 ianuarie, începând cu ora 9, urmărim împreună spectacolul În numele Unirii ! Din distribuție fac parte: Bogdan Farcaș, Cosmin Teodor Pană, Octavian Costin, Ștefan Pavel, Kostas Mincu, Catinca Nistor”, au anunțat reprezentanții instituției de cultură.

Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria modernă a României. Pe 24 ianuarie 1859, el a fost ales domn al principatelor române, realizând astfel Mica Unire.

Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

”După înfăptuirea „Micii Uniri”, Alexandru Ioan Cuza a oprit și în vechiul târg al Buzăului unde, la 6/19 februarie, 1859 buzoienii i-au făcut domnului o primire triumfală. Popasul domnitorului la Buzău a determinat schimbarea numelui principalei străzi comerciale a urbei, din Strada Târgului în Strada Cuza Vodă, denumire păstrată și astăzi”, a scris Ionuț Apostu , viceprimarul Buzăului, pe pagina de Facebook.

sursa foto: Ionuț Apostu


De asemenea, despre istoria din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza va vorbi și cunoscutul profesor de istorie Dănuț Solcan, într-o ediție specială ”Live Nights”, dedicată Micii Uniri, organizată de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman.

„Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” au bucuria ca luni, 24 ianuarie, începând cu ora 20:00, să vă invite la o ediție specială Live Nights, dedicată Micii Uniri. Invitatul special al serii este domnul Dănuț Solcan, profesor de istorie al Colegiului Național „B.P.Hasdeu”, cel de la care vom afla mai multe secrete despre însemnătatea acestei zile”,