Actualitate

Ministerul Sănătății confirmă declanșarea unei anchete administrative la Spitalul Săpoca. Asociația Pacienților consideră că bărbatul care s-a sinucis nu a fost corect evaluat

Moartea unui pacient, în vârstă de 64 de ani, luni dimineața, la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, a declanșat două anchete care se derulează, în paralel, în acest moment. Este vorba despre o anchetă penală derulată sub coordonarea unui procuror, și o alta, administrativă, derulată de o comisie desemnată de managerul unității medicale.

Într-un răspuns transmis de Ministerul Sănătății, la solicitarea reporterilor Focus Fm, se arată că:

”În data de 8 iulie 2024, la nivelul unității sanitare, a fost demarată o anchetă administrativă care este în desfășurare și care este derulată de către o comisie desemnată de manager. În prezent se efectuează cercetări cu privire la producerea nefericitului eveniment și de către organele de urmărire penală, motiv pentru care nu pot fi furnizate mai multe informații. Precizăm că Spitalul Săpoca nu înregistrează deficit de personal.”

Pacientul care a decedat fusese adus, în week-end, de la Centrul de zi și de noapte pentru persoane fără adăpost, acolo unde se afla din decembrie anul trecut. Căzuse în patima alcoolului, dar în ultima jumătate de an, fusese abstinent. Sâmbăta trecută, bărbatul a devenit extrem de agitat, așa că a fost transportat la spitalul de psihiatrie. Acolo, a sfârșit spânzurat în toaleta unității medicale, fiind găsit, fără suflare, de un alt pacient. Surse de presă susțin că, înainte de a se sinucide, bărbatul se afla internat într-un salon cu supraveghere continuă, tocmai pentru că mai avusese o tentativă de suicid, după internare. Cazul este atent urmărit, în spațiul public, și de asociațiile de pacienți.

“Pacientul a venit pur și simplu și nu a fost corect diagnosticat. Trebuia să i se facă o anamneză, trebuia să fie foarte bine diagnosticat cu toate afecțiunile de natură psihică, dar și cu alte nevoi ale sale. Dacă era bine diagnosticat, acest om era în viață și acum! Trebuie văzut și dacă a beneficiat în centru de asistență medicală. Să spunem că a scăpat de sevraj, dar de depresii nu a scăpat.” atenționează Vasile Barbu, președinte la Asociația pentru Protecția Pacienților.

La rândul său, deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate, spune că astfel de tragedii au loc din cauza unui șir lung de probleme ce se înregistrează în multe spitale de psihiatrie și pentru stoparea cărora Ministerul Sănătății trebuie să ia măsuri.

“Atunci când un pacient care este instabil emotional intră la Săpoca, are sentimentul că intră la pușcărie, într-un loc foarte rău. Majoritatea spitalelor de psihiatrie sunt lagăre de concentrare. Ce a făcut Ministerul Sănătății? A făcut câte un raport, dar asta cu ani în urmă, în care descrie problemele, oferă soluții, dar miniștrii nu au făcut nimic în acest sens. Nu poți să ai un spital de psihiatrie fără camera de supraveghere, fără camere de monitorizare, trebuie să existe cineva care în permanență să supravegheze activitatea în aceste spitale.”

La Spitalul Săpoca s-au înregistrat, în ultimii ani, mai multe incidente. De o gravitate ieșită din comun a fost episodul de acum cinci ani când un pacient și-a atacat colegii de salon într-un mod extrem de violent cu un stativ și a continuat să lovească în stânga și-n dreapta și după ce a părăsit salonul. Patru oameni au murit atunci în urma atacului violent ( trei, pe loc, iar unul la câteva zile distanță) din cauza rănilor suferite. Alte nouă persoane au fost rănite, unele grav. Pacientul violent de atunci și cel de acum, despre care se presupune că s-a sinucis, au în comun dependența de alcool. Rămâne de văzut dacă și ce măsuri administrative se vor lua în acest din urmă caz. Tot din Spitalul Săpoca, din 2019 și până în prezent, doi pacienți au fugit,unul dintre ei fiind găsit după ce și-a pus capăt zilelor.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian