Actualitate

Muzeul medicinii buzoiene, deschis publicului! Obiecte de patrimoniu și fotografii de epocă, expuse la Centrul Muzeal

Clădirea fostului spital Brătianu, monument istoric în care mai bine de 100 de ani a funcționat cel mai important spital din Buzău, găzduiește, începând de astăzi, două expoziții de bază ce prezintă istoria unității spitalicești. Date istorice, fotografii de epocă și obiecte de patrimoniu reprezentative pentru istoricul clădirii și al instituției, de la înființarea spitalului, în anul 1872, până în prezent, sunt aduse în atenția publicului.

Prima dintre expoziții este dedicată istoriei medicinii în orașul Buzău, iar cealaltă are legătură cu personalități artistice locale care au contribuit esențial la dezvoltarea culturală a Buzăului.

Buzoienii care vor călca pragul Centrului Muzeal I.C. Brătianu vor găsi fotografii și informații despre personalul fostului spital, despre pacienții ori filantropii care au susținut așezământul. În sălile centrului, au fost expuse costume purtate de medici și instrumente utilizate de chirurgi în sala de operații.

Sute de exponate sunt prezentate publicului buzoian, multe dintre obiecte având peste 100 de ani. Printre cele mai importante sunt două lămpi scialitice recuperate chiar din fostul spital, înaintea începerii proiectului de reabilitare a clădirii.

Iar prin mijloace moderne, folosind coduri QR, buzoienii vor putea, printr-o simplă scanare, să aibă acces atât la date despre fostul spital I.C.Brătianu,despre foștii medici, cât și despre cazurile medicale din anul 1931.


Zona centrală a fostului spital, unde au funcționat fostele saloane pentru pacienți, a fost amenajată cu expoziții de artă plastică semnate de artiști plastici precum Emil Pricopescu, Pompiliu Dobrin și Rodica Panaitescu.

Prin cele două expoziții de bază, Centrul Muzeal I.C. Brătianu devine un adevărat muzeu, spune directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian