Actualitate SĂNĂTATE

Negocieri, astăzi, la Spitalul Județean, în criza gărzilor de la Pediatrie. Ce soluții se întrevăd

Sunt discuții și analize la Spitalul Județean, în contextul crizei de la Urgențe Pediatrie. Se caută soluții pentru a-i convinge pe medici să revină la programul de gărzi. Pe de o parte, dimineață, conducerea Spitalului Județean, reprezentanții Consiliului Județean și medicii pediatri se vor așeza la masa discuțiilor, pe de altă parte, discuții vor avea loc la Colegiul Medicilor. Ambele ședințe au același scop: încercarea de a detensiona situația, astfel încât medicii să revină la programul normal de gărzi.

Criza fără precedent de la Urgențe-Pediatrie a atins apogeul în ultimele zile ale lui 2024, când, o postare făcută de o mămică, nemulțumită de modul în care a fost tratat copilul său la spital, a adunat sute de comentarii, majoritatea negative la adresa medicilor. (Detalii, AICI) Pe fondul acestui val de critici, medicii au reacționat și au decis, în bloc, să renunțe la gărzi. Ca urmare, în prezent, singura unitate medicală care preia urgențele pediatrice din întreg județul, cu excepția zonei Râmnicu Sărat, a ajuns în imposibilitatea de a mai primi micii pacienți 24 de ore din 24.

Ni s-a adus la cunostință pe 30 decembrie că, din cei 6 medici plus unul cu jumătate de normă, 4 au făcut scris că renunță la contractul de gărzi. Dimineață, cu celălalt vicepreședinte, am mers să încercăm să dezamorsăm, să găsim o solutie imediat, ținând cont că următoarele zile erau libere, iar tensiunea putea crește. Am vrut să văd ce se întâmplă, alături de cei trei medici care erau prezenți si conducerea spitalului. Medicii erau foarte supărați, au spus că le-a ajuns cuțitul la os, din cauza injuriilor, amenințărilor pe net. Au zis să ne revedem pe data de 3, s-au intalnit cu conducerea spitalului,pentru că unii medici aveau concediu, s-a decis întâlnirea de mâine”, a declarat, la Focus Tv, vicepreședintele CJ Buzău, Claudiu Damian, fost manager al Spitalului Județean.

Miercuri dimineață, la ora 10:00, este programată o nouă rundă de discuții cu medicii pediatri, în încercarea de a-i determina să revină la programul de gărzi, ținând cont că situația afectează pacienții din tot județul. Între timp, s-au identificat și câteva soluții pentru a mai reduce din volumul imens de muncă al medicilor de la Pediatrie.

“Sper să ajungem la o înțelegere să se reia gărzile. Medicii au zis că vor să tragă un semnal de alarmă, dar nu putem merge mai departe, pentru că nu putem trimite pacienții în alte spitale. Vrem să le arătăm că nu e o soluție să trimită pacienții în alte județe, să ne facem de râs, peste tot este o situație încordată în secțiile UPU, trebuie sa găsim o soluție. S-a făcut un demers astfel încât să fie două ture la UPU, să avem continuitate de la 8:00 la 20:00, iar medicii care coboară să facă gărzi să nu mai stea toată ziua, vor rămâne doar 12 ore. La adulți, întai sunt văzuti de medicii de la UPU, apoi chemati specialistii, dar la Pediatrie fac gărzile medicii din Pediatrie, atunci volumul este foarte mare, sunt 70-80 prezentări pe zi. Medicii spun că le e frică să nu gresească, n-au liber 5 minute.”

O altă ședință este programată la Colegiul Medicilor Buzău, care a demarat cercetări după situația apărută la Urgențe Pediatrie.

„Va fi o ședință și la noi la Colegiu, noi ne-am autosesizat legat de cazul acesta. Problema e că doctorița nu este în Colegiul nostru, în Colegiul Buzău, și sunt obligat să dau mai departe către Colegiul București. Va fi și la noi o ședință, ședință are și conducerea spitalului, se va lua o hotărâre, le cunosc pe colegele noastre destul de bine și cred că o să găsim o formă de înțelegere să nu facă doar o singură gardă, cea obligatorie prin lege, ci să acopere gărzile așa cum cum trebuie.
Eu o să-i rog frumos să revină la starea de dinainte, să treacă peste, să facă gărzi. Vom discuta și cred că vor înțelege că trebuie să ne ajute, asta este normalitatea. Și sper și ca cei de pe rețelele sociale să aibă mai multă înțelegere, dacă nu le place la Urgențe Buzău,sunt liberi să meargă oriunde. ”,  a anunțat dr. Dragoș Porumb, președinte al Colegiului Medicilor Buzău.

Pe de altă parte, pentru a evita pe viitor astfel de probleme, se încearcă schimbarea legislației în sensul în care medicii să fie obligați să efectueze un anumit număr de gărzi pe lună, nu doar una, cum este în prezent.

“O să discut cu ministrul Sănătății și cu foștii colegi din Parlament, să vedem ce putem face. Cred că orice medic, atunci când semnează un contract, va trebui să știe că, în funcție de numărul de medici de pe secția respectivă, îi revine un anumit nr de gărzi minim la care va trebui să se angajeze prin contract, legea să prevadă acest lucru, iar plata să fie corespunzătoare.

Eu înțeleg și stresul la care au fost supuși medicii, să ai 80 de intrări pe gardă și amenințări cu violență, te fac sa te gândești dacă merită.  Medicii au tot sprijinul meu pentru a fi protejați, a  mai fost pus un post de pază, sunt camere de supraveghere, aștept de la conducerea spitalului o procedură pentru ca orice mesaj amenințător să fie raportat imediat la Poliție, pentru a fi tratat cu cea mai mare responsabilitate, pentru că orice mesaj amenințător pe Facebook poate fi ceva foarte grav”, a subliniat Lucian Romașcanu, președintele CJ Buzău.

La Urgențe Pediatrie, una dintre secțiile sensibile, cu o adresabilitate crescută, 6 medici asigurau gărzile în fiecare lună. Prezentările sunt numeroase, mai ales în sezonul rece, când un singur medic care este de gardă poate primi chiar și 80 de copii.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian