Actualitate SĂNĂTATE

Nici pandemia nu a oprit exodul medicilor. Câți doctori buzoieni au plecat în lume în ultimii 2 ani

Exodul medicilor în străinătate continuă. Este ceea ce relevă datele Ministerului Sănătății, care arată că numai în 2020, anul pandemiei, câte 6 medici români au plecat să lucreze afară în fiecare zi. de departe, Capitala conduce în topul celor mai multe plecări, Bucureștiul fiind urmat de județele Timiș și Iași. De la Buzău, anul trecut 4 medici au cerut actele necesare pentru a putea pleca să lucreze în spitale din lume.

Agenția de presă hotnews.ro publică un amplu material dedicat medicilor români, care au continuat să plece în străinătate și după anul 2018, când salariile au fost considerabil majorate, tocmai pentru a fi stopat exodul specialiștilor.

Potrivit materialului, care citează date furnizate de Ministerul Sănătății, 2.173 de medici din România au cerut în anul 2020 documentele care le permit să poată profesa în străinătate. Situația este similară cu a anului 2019, dar în scădere comparativ cu anul 2018.

Cei mai mulți medici au plecat din București, unde 1.098 de specialiști au intrat în posesia certificatelor de conformitate în ultimii 2 ani. Urmează județele Timiș și Iași, cu 775, respectiv 751 medici plecați în decursul a 2 ani. La polul opus sunt județele Giurgiu, Călărași și Covasna, cu cei mai puțini medici plecați în străinătate, respectiv câte 4 în fiecare din cele trei județe.  În regiune, cei mai mulți medici au plecat din Galați – 78 în decursul a doi ani, din care 44 în 2019 și 34 în 2020. Urmează județul Brăila, care în ultimii 2 ani a rămas fără 29 de medici și Vrancea, de unde au plecat 20 de specialiști.

În Buzău, anul trecut doar 4 medici au cerut documentele necesare pentru a pleca în afară, iar în decursul a 2 ani au plecat în total 10 medici. În fine, cel mai mic număr de specialiști care au plecat din județele din regiune provin din Ialomița. Aici, doar 7 medici au plecat în ultimii 2 ani, din care în anul pandemiei doar 2 au luat calea străinătății.

Spitalul Județean Buzău se confruntă de ani buni cu un deficit de specialiști. De altfel, conducerea unității medicale scoate la concurs periodic zeci de posturi, însă acestea sunt cu greu ocupate și doar unele din ele. Cel mai mult, deficitul de medici s-a observat și simțit în timpul pandemiei, când pe unele specializări importante, cum este cea de Boli Infecțioase, doar doi medici specialiști au fost nevoiți să facă față nebuniei provocate de coronavirus.

Etichete

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian