Actualitate

Nicoleta Pauliuc a învins cancerul, iar acum se luptă în Parlament pentru a le face suferința mai ușoară acestor bolnavi. Are deja o primă victorie

Măcar un strop de alinare într-o mare de suferință. O lege care aduce facilități, în premieră, pentru bolnavii de cancer, inițiată de o învingătoare a acestei boli necruțătoare a primit votul final în Camera Deputaților și acum așteaptă să fie promulgată de președintele țării. Este o victorie și mai degrabă un pas spre normalitate pentru miile de pacienți care, după adoptarea acestei legi, vor putea beneficia de consiliere psihologică gratuită, în timp ce aparținătorii acestora își vor putea însoți, liniștiți, rudele la tratament și operații, pentru că acest act normativ le va garanta dreptul la concediu medical plătit. Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea proiectului de lege, a vorbit, pe larg, în direct, la Focus News, despre neputința pe care o simte un om care trece prin această suferință, din momentul în care află cumplitul diagnostic, perioadele de tratament și mai ales cât de greu îi este să înfrunte boala de unul singur.

”Lupta” pe care senatoarea PNL o duce în Parlament pentru a fii alături de bolnavii de cancer a venit după ce, la rândul ei, Nicoleta Pauliuc a reușit să învingă boala nemiloasă.

„Cred eu că e timpul să ieșim din această fază a contemplării, aș spune eu și să începem lupta. Poate că știți, eu sunt unul dintre învingătorii acestei boli. Cunosc exact fiecare etapă, de la diagnosticul trăsnet pe care îl primești ca pacient oncologic, apoi la temerile, la frica, la energia pe care o aduni în tine ca tu să mergi a doua zi mai departe. În același timp, am văzut exact și prin ce sentimente, prin ce emoții trec cei de lângă tine, în momentul în care ei merg alături de tine la tratament în această bătălie, pentru că oamenii trebuie să înțeleagă că, pentru a câștiga această luptă, ai nevoie de o echipă, iar echipa este formată o parte din tine, tu ca pacient, care trebuie să-și găsească energia pozitivă, gândurile pozitive, să lupte, să-și dorească ca a doua zi să deschide ochii să-și facă vise. Așa cum îmi place mie să spun, să fie arhitectul propriilor lor vise. Ai nevoie de familie alături de tine, prieteni dragi, cei care te pot ajuta în această perioadă a vieții tale și ai nevoie de echipa de medici”, a spus la Focus News, Nicoleta Pauliuc, senator PNL.

Prin proiectul său, Nicoleta Pauliuc a propus ca fiecare bolnav de cancer dar și aparținătorii acestora să beneficieze gratis de cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică şi de cel puţin cinci şedinţe de consiliere psihologică.

„Copilul mic, când începe să meargă și cade, părintele vine imediat și îl ridică. Pacientul, în momentul în care refuză să meargă mai departe, are nevoie de sprijin. Sprijinul de unde poate să vină? Poate să vină de la familie sau de la doctori. Familia în schimb trece și ea, pentru că am văzut foarte clar și eu în acea perioadă, cât de mult suferă lângă un bolnav oncologic. Familia trece și ea prin anumite emoții, pentru că nu știe ce să facă. Are propriile frici. „Oare mâine îl mai văd pe cel de lângă mine? Să-i spun oare adevărul, ceea ce mi-a spus mie medicul oncolog, că există posibilitatea ca într-o lună, două, cinci, nouă luni să plece? Ce să fac? Să-i spun adevărul că este foarte grav? Să-i spun adevărul pe jumătate?” Atunci inițiativa mea legislativă pleacă de la această nevoie. Că ai nevoie de un corp emoțional foarte bine pregătit, foarte puternic. Am plecat de la 5 ședințe inițial, urmând ca după adoptarea acestui proiect de lege, împreună cu asociațiile de profesioniști din această zonă a psihologilor, împreună cu Ministerul Sănătății, împreună cu ONG-urile, asociațiile pacienților oncologici, să găsim cea mai bună soluție, astfel încât de asistență psihologică să beneficieze fiecare cetățean care vrea să apeleze la acest pachet.”

De asemenea, în același proiect a inclus facilități și pentru apropiații bolnavilor care trebuie să-i însoțească pe aceștia la tratament sau operații. Este vorba despre dreptul la concediu medical plătit pentru o perioadă de 45 de zile pe an. Nicoleta Pauliuc a povestit la Focus News scene înfiorătoare la care a asistat, când, bolnavii sunt singuri pe holuri la oncologie, doborâţi de frică şi de reacţiile adverse ale tratamentelor tocmai pentru că rudele nu-și pot lua liber de la serviciu pentru a le fi alături.

”Eram la tratament la chimio și oameni de lângă mine terminau tratamentul și își sunau pe cineva din familie și spuneau „Copilul meu, să vii să mă iei, am terminat tratamentul” iar de dincolo auzeai „Mamă, nu pot să vin pentru că n-am terminat serviciul.” Gândiți-vă că îi vedeam cum stau abandonați pe o bancă, până când cineva, un membru din familie venea și îi lua. Se simțeau ca o povară pentru copiii lor. Pentru că la rândul lor, copilul lor trebuia să lipsească pe ceilalți membri ai familiei de atenția lor, pentru că trebuiau să-și ia din concediul de odihnă să poată sta cu cineva bolnav în perioada de tratament. Din acest motiv am spus: dacă într-adevăr ne iubim părinții, dacă într-adevăr ne iubim membri din familie, pentru că în România familia reprezintă una dintre valorile pentru care trebuie să luptăm, atunci, cred eu că e momentul ca celor dragi, în acele momente, când le spunem că îi iubim, să și facem ceva pentru ei, pentru că îi iubim. Iar eu cred că merită ca în perioada când ei se luptă cu această boală, să le demonstrăm dragostea noastră, susținerea, faptul că suntem alături de ei în acele momente grele”,  spus Nicoleta Pauliuc.

Proiectul senatoarei PNL are la bază și o statistică înfiorătoare. Din păcate, „anual, România înregistrează un record în această zonă, pentru că pierd această luptă cu boala aproximativ 55.000 de oameni”.

”Dacă facem un calcul simplu, ar însemna cam 5 familii pe zi pierd un membru din familie, ca urmare a acestei boli”, spune Nicoleta Pauliuc.

La Buzău, sunt înregistrați 1200 de bolnavi de cancer.