Un episod care vorbește despre euforia pe care buzoienii o trăiau imediat după înfăpturirea Unirii Principatelor Române este consemnat, de lucrările istorice, la scurt timp după ce muntenii și moldovenii au ”dat mână cu mână”. Venirea domnitorului ales în cele două principate, în data de 6 februarie 1859, a fost întâmpinată, la Buzău, înainte de trecerea peste râul Buzău (zona localității Poșta Câlnău, de astăzi). Alexandru Ioan Cuza trecea din Moldova către București. 200 de călăreți alături de o mulțime impresionantă l-au întâmpinat pe domnitorul unirii care a înnoptat la Buzău. Colonelul Alexandru Ioan Cuza a rămas peste noapte la Episcopie unde a fost primit de episcopul Filotei. În afara mărturiilor istorice, semn al trecerii sale pe acolo, Muzeul Județean păstrează trei obiecte personale ale domnitorului: un porthart, o lupă și o hartă. Acestea pot fi văzute la Muzeul Județean, deschis astăzi, în sala în care se află amenajată expoziția dedicată Unirii Principatelor Române.
”Aș puncta faptul că Buzăul a fost unul dintre județele-alături de județul Râmnicu Sărat-care au votat masiv pentru unire, în adunarea electivă, dar și când s-au desemnat reprezentanții în adunările ad-hoc…Buzoienii au iubit unirea și l-au iubit pe Cuza.” a subliniat directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.
La sediul Muzeului Județean, astăzi, buzoienii pot admira două pahare de cristal, cu monogramă, care au aparținut doamnei Elena Cuza și care au fost aduse, pentru câteva zile, de la Muzeul Județean Vaslui.
Adaugă comentarii