Actualitate

Noi reorganizări de instituții. Ce se va întâmpla cu Garda de Mediu Buzău

Ministerul Mediului a pus în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență pentru reorganizarea administrativă. După modelul adoptat deja la nivelul Ministerului Agriculturii, prin OUG aprobată de Guvern săptămâna trecută, după cum Șansa News a scris aici, și instituțiile pe care le are în subordine Ministerul Mediului ar urma să fie reorganizate.

Garda de Mediu și Garda Forestieră vor fi comasate, potrivit proiectului. Noua instituție va purta numele de Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri. Potrivit ministrului Mircea Fechet, va fi o instituție puternică, ce va gestiona mai bine problemele.

”Crearea unei instituții unice de control va elimina lacunele de competență dintre diversele instituții aflate în subordinea Ministerului. Astfel, vom avea o singură instituție puternică, capabilă să gestioneze spețe complexe pe toate domeniile de gestionate de ministerul nostru”, a declarat ministrul liberal.

Viitoarea Gardă Națională de Mediu rezultată în urma comasării cu Garda Forestieră va prelua și activitatea de inspecție a apelor și, implicit, personalul, de la Administrația Națională „Apele Române”.

O altă modificare vizează comasarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului, astfel încît termenele să fie scurtate, iar procedurile de avizare eficientizate, potrivit ministrului. Comasările se vor face inclusiv la nivel județean.

Prin reorganizare, numărul posturilor de conducere se va reduce cu 30%.

”Așa cum am promis, îndeplinim cerințele legale, creând o structură mai suplă și premisele unui management performant, cu un flux de lucru mai eficient și un proces decizional mai rapid. Mediul este o tematică prioritară pentru UE, avem nevoie de politici menite să protejeze mediul, biodiversitatea și sănătatea cetățenilor, să promoveze tranziția către o economie circulară, de aceea sper că prin această reorganizare răspundem priorităților la nivel administrativ, redirecționând resurse suplimentare către structurile care gestionează fondurile europene și digitalizarea, Următoarea etapă va cuprinde instituțiile aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea MMAP. În cazul acestora, pe lângă aplicarea acelorași principii – reducerea posturilor de conducere, absorbția fondurilor europene și digitalizarea – un alt obiectiv principal referindu-se la întărirea structurilor teritoriale, care au fost neglijate în ultimii ani”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian