Actualitate

Noua etapă de restaurare dezvăluie secrete din trecut! În ce stadiu se află hub-ul cultural de la Merei

Cu pași mici, dar siguri, primul hub cultural regional de la Merei prinde contur. Comunitatea locală, dirijată de blogger-ul Iulian Tănașcu face noi descoperiri în vechiul cimitir amplasat în Gura Sărății, comuna Merei.

De Ziua Femeii, Iulian a făcut o postare în mediul online în care a prezentat pe larg evoluția viitorului hub regional. O serie de descoperiri aduce noi detalii despre monumentele funerare amplasate cu multă vreme în urmă în cimitirul de la Merei. Conform cercetărilor, s-a confirmat ipoteza prin care biserica prezintă trei stadii:

„ Am ajuns la capatul altarului si inaintam spre absida dreapta. Inca o data ne-a fost confirmat azi ca exista, cel putin, 3 stadii ale bisericii: Lemn, Piatra de rau + zidarie, Caramida+ Zidarie”, explică Tănașcu pe pagina sa de Facebook

Specialiștii au mai observat că nu toate stadiile ar fi fost executate de persoane calificate la acel moment, iar biserica nu prezintă o simetrie perfectă.

„Lucrarile din stadiul 2 spre 3 nu au fost executate de specialisti, motiv pentru care intalnim, fie intaritura in zona altarului si absidei din stanga, fie o diminuare a marimii bisericii in stadiul 3 comparativ cu 2. In orice caz, biserica nu prezinta o simetrie 1:1 in zona altarului si absidelor”

Nouă cruci au mai fost descoperite de localnici, parte dintre acestea aparținând unor copii. Crucile urmează să fie curățate și pe alocuri refăcute, ulterior, în urma documentării, fiecare primind un cod QR, menit să le spună viitorilor turiști poveștile locului.

„ Au fost scoase si 9 cruci la lumina: 3 indescifrabile, 1 intoarsa invers si foarte grea si 5 descifrabile( 4 de la 1926 -o familie intreaga- si 1 cruce de la 1910). Una din cele 4 de la 1926 este a unui copil, cruce identificata absolut din greseala”


Familia, cu crucea copilasului in dr-jos
Una dintre crucile indescifrabile

Blogger-ul anunță că urmează o perioadă de muncă susținută în fostul cimitir, întrucât parte din acesta va arată pe viitor ca un câmp de luptă, cu elemente etnografice scoase la lumină.

„ Totodata, pentru ca organizarea sa fie cat mai eficienta, am impartit ansamblul in 4 chenare (sus-dr, sus-st, jos-dr, jos-st), iar fiecare o sa fie parcurs cu cutit gradat si analizat din cm in cm. Pana in acest moment avem jos-st parcurs in proportie de 90%., sus-st 10%, jos-dr 1% si sus-dr 28%. In urmatoarea perioada ansamblul o sa arate ca un camp de lupta, insa este necesar pentru a scoate elementele etnografice la lumina. Se anunta o perioada super incarcata, dar extrem de interesanta!”

Anul acesta, după ce se vor încheia săpăturile, scanările și vor fi parcurși toți pașii auxiliari, ar trebui ca hub-ul să fie pregătit să-și aștepte turiștii. Conform vlogger-ului, hub-ul va fi primul de acest gen, construit în aer liber, din Regiunea SE.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian