Actualitate

O mână întinsă pentru tinerii cu dizabilități. Un centru de zi va fi amenajat în municipiu, special pentru ei

Tinerii din municipiul Buzău, aflați în situații speciale din cauza problemelor de sănătate pe care le au, vor avea, în curând, un centru special amenajat pentru ei unde să poată socializa, să își facă noi prieteni, să petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut. Un fost punct termic din centrul municipiului va fi transformat într-un centru de zi pentru persoanele cu dizabilități, primul de acest gen din municipiul Buzău.

Centrul de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități va fi amenajat de Direcția de Asistență Socială în sediul fostului punct termic 20. În spațiul respectiv vor fi amenajate diverse cabinete dar și o sală în care să fie creată o atmosferă cât mai primitoare, în care tinerii cu dizabilități să se simtă în largul lor și să poată socializa. Vor beneficia însă și de ajutorul unor specialiști, precum un kinetoterapeut sau un psiholog, care să îi ajute să se simtă bine în pielea lor. Pentru amenajarea centrului de zi, în ședința de miercuri a Consiliului Local Municipal Buzău va fi supus votului un proiect de hotărâre privind darea clădirii respective, aflată în proprietatea publică a municipiului Buzău, în administrarea Direcției de Asistență Socială.

„Este un centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități, un centru care va avea ca și obiect de activitate socializarea, petrecerea timpului liber. Va fi amenajat un cabinet de kinetoterapie și unul de consiliere psihologică, pentru persoanele adulte. Beneficiarii provin din familii, nu discutăm despre persoanele care sunt instituționalizate, tineri care din cauza dizabilității s-au retras, stau retrași, nu au unde să meargă, și atunci încercăm să creăm niște relații de socializare, niște activități astfel încât să iasă din zona de izolare”, a declarat directorul DAS Buzău, Gabriela Antonescu.

Odată făcut acest pas, într-o ședință viitoare de Consiliu Local va fi propusă înființarea centrului pentru ca mai apoi acesta să poată fi amenajat și să își deschidă porțile cât mai curând.

”Capacitatea centrului este gândită la 25 de persoane. Ne-am gândit să avem asistent social, să avem un kinetoterapeut, un psiholog, un instructor de ergoterapie, și un asistent medical. El va funcționa în structura sistemului de asistență socială pentru persoane adulte din cadrul Direcției de Asistență Socială,  și va funcționa în acea zonă din Punctul Termic 20, care a fost reabilitată cu această destinație. Va fi dat în grija Direcției de Asistență Socială, astfel încât la următoarea ședință să putem propune Consiliului Local Municipal Buzău înființarea acestui centru. Cred că va deveni funcțional undeva pe la începutul anului având în vedere situația asta epidemiologică, n-aș putea da un orizont prea apropiat de timp, depindem foarte mult de evoluția stării epidemiologice din municipiu și din țară.”

Alături de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Buzău, în implementarea acestui proiect, au sărit și asociațiile de profil. De exemplu, cabinetul de kinetoterapie din viitorul Centru de zi pentru persoanele cu dizabilități va fi amenajat de Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic –filiala Buzău.