De ieri, sistemul informatic de monitorizare electronică, aplicat până în prezent doar în câteva județe, printre care și Vrancea, a fost extins în toată țara. 18 județe intră în cea de-a treia și ultima etapă de implementare a sistemului prin care agresorii sunt monitorizați cu ajutorul brățărilor electronice. Iar printre județele în care acest sistem este implementat de ieri se numără și Buzăul.
Polițiștii au primit dejà o mie de brățări și sute de telefoane mobile, ce reprezintă kit-urile de supraveghere.
Brățările de supraveghere provin din Polonia și sunt interconectate cu telefoane mobile și cu sistemul unic de urgență. Practic, de acum înainte, în cazul ordinelor de protecție provizorii emise de poliție și al celor care vin de la instanță, agresorii vor primi o brățară de supraveghere. În cazurile de violență domestică, brățara va fi conectată la două telefoane mobile: cel al victimei și cel al agresorului.
Victima este cea care poate solicita montarea acestui dispozitiv, iar agresorul este obligat prin lege să o poarte. El are obligația de a nu îndepărta brățara și de a avea mereu telefonul mobil la el. Telefonul pe care îl are acesta stabilește exact locul în care se află și poate să transmită mesaje victimei pentru ca aceasta să rămână în siguranță. În cazul în care agresorul ajunge într-un spațiu deschis sau într-un loc public în care există posibilitatea de a se întâlni cu victima, telefonul victimei va emite alerte, astfel încât să se poată ascunde sau să cheme poliția.
În cazul arestului la domiciliu, persoana aflată sub această măsură va primi un singur telefon mobil. În plus, oamenii legii vor monta borne care să delimiteze spațiul în care trebuie să se afle.
Orice încercare de distrugere a brățării declanșează alerta în dispecerat. În plus, dacă telefonul mobil ajunge într-o zonă cu semnal slab, sistemele informatice vor putea intercepta momentul în care există posibilitatea de a se pierde legătura cu agresorul.
10 polițiști vor activa în dispecerat, aceștia urmând să se ocupe strict de cazurile de violență domestică și arest la domiciliu. Ei vor lucra în ture astfel încât în fiecare moment să existe în dispecerat doi operatori în același timp, pentru a putea stabili legătura concomitent cu victima și cu agresorul, în cazul unei alerte.
În primele 8 luni ale anului, în Buzău au fost emise 231 de ordine de protecție provizorii.
Adaugă comentarii