Actualitate SĂNĂTATE

Ordonanța care risca să închidă spitale, amânată. Soluțiile privind deficitul de medici, departe de a fi identificate

Măsura privind eliberarea din funcţie a angajaţilor aflaţi la vârsta pensionării, prevăzută de o ordonanță adoptată recent de Guvern, se amână. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, la începutul ședinței de Guvern, că Ordonanța se prorogă până la sfârșitul anului. Între timp, în instituțiile publice ar trebui organizate concursuri pentru aceste posturi ocupate în prezent de medici pensionabili.

“Prorogăm până la sfârşitul anului aplicarea măsurii privind eliberarea din funcţie a angajaţilor aflaţi la vârsta pensionării. În niciun caz, nu lăsăm spitale fără medici şi şcoli fără dascăli”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

 Decizia vine după reacțiile nenumărate din ultimele zile, prin care se arăta că spitale, școli și primării sunt în pericol de a nu-și mai putea desfășura activitatea dacă se va aplica ordonanța referitoare la ieșirea obligatorie din câmpul muncii a angajaților cu decizie de pensionare.

Însă, chiar dacă aplicarea ordonanței se amână, situația tot nu este rezolvată. Este doar o gură de aer pentru unitățile spitalicești, pentru că soluțiile care să rezolve o dată pentru totdeauna problema nu se întrevăd. S-a văzut clar în ultima perioadă că, deși sunt scoase periodic la concurs posturile de medici, nu sunt doritori care să le ocupe. Cel puțin la spitalele mai mici, unde abia dacă vin unu-doi medici pe an.

“Noi avem un număr insuficient de medici specialiști și în mod constant conducerea spitalului scoate la concurs cam 20- 25 de posturi de medici. Din păcate, n-am reușit și, cu toate eforturile pe care domnul manager le-a făcut, n-am reușit să angajăm decât un ATI-st și un medic chirurg, anul acesta. Primăria le oferă cele mai bune condiții, le plătește transportul, chiria, este o primă de instalare de 6000 € care nu e deloc de neglijat,dar chiar și așa medicii tineri vin în număr mic”, a declarat, la Focus Tv, medicul Paul Rânja, de la Spitalul Municipal Rm Sărat.

Și Spitalul Orășenesc Nehoiu are secții care funcționează doar datorită medicilor care se puteau retrage la pensie. SUnt 4 medici în această situație.

În total, la nivelul județului Buzău, 36 de medici au decizie de pensionare, dar se află în continuare în câmpul muncii.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian