Actualitate

(P) O nouă descoperire arheologică în Turcia: grup de sculpturi vechi cu o valoare remarcabilă

În cadrul unui sit arheologic de lângă orașul Denizli, locație renumită în regiunea Anatoliei de Vest a Turciei, au fost descoperite mai multe sculpturi noi cu o mare valoare istorică. Aceste obiecte scoase recent la lumină de către arheologi se remarcă prin starea vopselei rămase aproape intactă și reflectă stilul baroc al perioadei elenistice.

De altfel, Ministerul Culturii și Turismului din Turcia a dezvoltat un program special dedicat conservării patrimoniul arheologic al Anatoliei – proiectul Moștenire pentru Viitor.

Grupul de sculpturi denumit Scylla a fost descoperit din întâmplare, la fel ca multe astfel de valori ale trecutului. În acest caz, erau efectuate lucrări de restaurare pentru clădirea Teatrului de Vest din Laodikeia, edificiu care ar putea fi inclus în viitor în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Printre sculpturile găsite se află capul și mâna monstrului devorator de oameni, Scylla, alături de corpul lui Odiseu. Lucrările au fost realizate la începutul secolului al II-lea î.Hr. de Athanadoros, Hagesandros și Polydoros din Rodos. În anul 1957, lângă o peșteră din Sperlonga, Italia, a mai fost descoperit un grup de sculpturi similare, despre care se știe că se aflau la un moment dat în vila de vară a lui Tiberius, cel de-al doilea împărat roman.

Modul în care au fost conservate obiectele descoperite în Turcia

Asocierea dintre Teatrul de Vest din Laodikeia și acest grup de sculpturi nu este întâmplătoare. Se crede că acestea au fost expuse la cel de-al doilea etaj al clădirii, fiind păstrate și îngrijite foarte atent. Ulterior, au fost menținute în condiții de temperatură și umiditate care au  permis ca vopseaua să reziste de-a lungul unei perioade atât de îndelungate.

Aparent, în unele zile în care erau programate spectacole la acest teatru, un povestitor citea publicului din Odiseea, opera atribuită rapsodului Homer. Pentru ca informațiile povestite să fie înțelese mai bine de public, actul artistic era însoțit de expunerea pe scenă a sculpturilor respective.

Povestea mitologică a Scyllei

Iliada și Odiseea sunt poate cele mai cunoscute opere ale lumii antice, legendele expuse de Homer fiind uneori confundate cu adevărul istoric. Iliada relatează evenimentele războiului troian, în timp ce Odiseea urmărește întoarcerea lui Odiseu, regele Itacăi, în țara sa, după 10 ani de confruntări.

Aceste povestiri au fost sursă de inspirație pentru numeroase filme, printre care producția Troia din anul 2014, avându-i în rolurile principale pe actorii Brad Pitt, Eric Bana și Orlando Bloom. În domeniul jocurilor video se remarcă Total War Saga: Troy, un joc video de strategie din anul 2020. Legenda a ajuns și în universul jocurilor de cazino. Slotul Age of Troy de la EGT reia tema războiului troian pe o grilă clasică 3×5 și este unul dintre cele mai populare titluri din colecția producătorului bulgar de conținut pentru operatorii de jocuri de noroc.

Revenind la Odiseea, drumul spre casă al lui Odiseu este plin de aventuri. După căderea Troiei, Odiseu (cunoscut drept Ulise în mitologia romană) pornește spre Itaca, cu gândul la îmbrățișarea Penelopei. Evident, furia mării este legată de intervenția zeilor.

Odiseu este nevoit să navigheze cu corabia sa printre sirene ucigașe, dar este supus și altor confruntări, precum cele cu Charybdis și Circe. Un moment aparte este întâlnirea eroului cu monstrul marin Scylla. Șase dintre camarazii lui Odiseu (Stesios, Ormenios, Ankhimos, Ornytos, Sinopos și Amphinomos) sunt devorați de câinii sălbatici ai lui Scylla, în Strâmtoarea Messina, în largul coastei Italiei.

Astfel de descoperiri precum grupul de sculpturi din Laodikeia au o valoare culturală importantă, dincolo de partea istorică. Ne oferă indicii despre cultura din urmă cu mai mult de 2000 de ani, când, iată, oamenii erau interesați de artă, în ciuda vremurilor cumplite, dominate de războaie și de fel de fel de probleme în calea supraviețuirii și dezvoltării normale a societății.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian