Actualitate

Pâine, lapte și ouă mai ieftine. Produsele care se vor ieftini pentru o perioadă de cel puțin trei luni

Un proiect care vizează reducerea prețurilor la alimente se va afla mâine pe agenda Guvernului, care se va întruni în ședință. Este vorba despre un proiect care a fost inițiat de Ministerul Agriculturii, cerință europeană, aflat în dezbatere publică, și prin care se intenționează ieftinirea alimentelor prin plafonarea marjelor de adaos comercial. Acestea ar urma să se aplice atât la producător/procesator, cât și la distribuitor şi vânzător.

Pâinea albă simplă, laptele de vacă, telemeaua de vacă, iaurtul, făina, mălaiul, ouăle, uleiul de floarea-soarelui, carnea proaspătă de pui și cea de porc, legumele și fructele proaspete, inclusiv cartofii, dar și zahărul, ar urma să se ieftinească. Plafonarea se va aplica pentru o perioadă de 90 de zile.

“Sunt aşteptate ieftiniri considerabile ale preţurilor la aceste produse alimentare. Desigur, aici trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor, pentru a putea fi implementat aşa cum a fost discutat şi susţinut de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi lista pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanţă aflat în dezbatere publică cuprinde o serie de produse alimentare de bază pe care le folosesc toţi românii. Perioada de implementare este de trei luni de zile, după aceea se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-au avut în ceea ce priveşte preţul la produsele alimentare şi apoi se vor lua deciziile următoare în ceea ce priveşte consecinţele pe care le-au produs măsurile luate la nivel de procesator, distribuitor şi vânzător final de produse alimentare”, a declarat ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș.

Pentru moment nu se știe dacă plafonarea aplicată în vederea reducerii prețurilor va fi aplicată și după expirarea intervalului de 90 de zile pentru care va fi aprobată Ordonanța. O decizie va fi luată ulterior doar în urma unei analize clare.

“Este o măsură care în alte state ale Uniunii Europene a produs şi a avut efecte pe anumite categorii de riscuri. Este prematur să discutăm continuarea. Eu spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte şi, în funcţie de asta, să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare. Dacă preţurile scad şi în piaţă se vede la raft o scădere a preţurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor şi trebuie continuată”, a precizat Boloș.

Ministrul liberal spune că măsura, chiar pe o perioadă limitată, este binevenită, mai ales în contextul în care adaosul comercial a ajuns la un nivel foarte crescut, de până la 80%.

“Este o măsură bine venită, pentru că pe perioadă de criză am văzut cum preţurile la alimente şi la celelalte materiale, dacă vreţi materialele de construcţii, şi preţurile la utilităţi au crescut simţitor, deja s-a mai produs acest lucru şi este firesc ca astfel de măsuri să fie luate, mai ales atunci când discutăm de interesul românilor şi al populaţiei”, a mai declarat ministrul liberal al Finanțelor.