S-a aprobat: Primăria va plăti pierderile înregistrate în ultimii doi de societatea care asigură încălzirea celor aproape 4.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat al municipiului Buzău. Consilierii locali au votat proiectul aflat joi pe ordinea de zi astfel că, cel puțin pentru moment, RAM Termo Verde își poate continua activitatea fără grija pierderilor. Totuși, primarul Constantin Toma a subliniat, încă o dată, că sistemul centralizat de încălzire, chiar și după reorganizare, nu este rentabil. Edilul a explicat, pentru șansanews.ro că se tot încearcă reducerea pierderilor iar primul pas pe care îl va face acum, după ce s-a oprit furnizarea agentului termic către populație, va fi debranșarea blocurilor ANL dar și a Primăriei.
„Așa cum am mai povestit, pierderile în rețele sunt foarte, foarte mari. Aceste pierderi, vorbim de perspectivă, se vor reduce pentru că, între timp, așa cum știți, s-a aprobat să montăm centrale termice de apartament la toate apartamentele din blocurile ANL. Gândiți-vă că noi alimentam blocul ANL de pe 1 Decembrie 1918 de la patru kilometri, de aici din Dorobanți I. La fel Spitalul CFR și celelalte blocuri bineînțeles”, a spus primarul Constantin Toma.
Edilul municipiului a amintit și de experiența altor orașe mari care au avut probleme cu sistemul centralizat de încălzire și spune că peste tot este vorba despre rețele foarte vechi, nerentabile.
”Sper acum, prin această acțiune de reducere a acestor pierderi și cu reparațiile care se vor face, inclusiv cu montarea de contoare, să se mai micșoreze aceste pierderi. Este o situație, astea sunt niște reminiscențe, niște urme lăsate așa, din marele sistem de încălzire al Buzăului care, la fel cum a fost și este în București, Timișoara și în toate orașele mari din Europa, aceste rețele sunt distruse”, a mai spus Toma.
Pe de altă parte, primarul Buzăului se gândește și la o nouă strategie menită să reducă aceste pierderi prin folosirea unor noi sisteme de încălzire, cum ar fi panourile fotovoltaice.
”Deci noi încercăm, aceste zone unitare (n.r nucleu de circa 4000 de apartamente format în urmă cu doi ani), să le menținem. Vom face din nou o analiză să vedem câtă lume s-a mai debranșat și ce se mai poate face pentru că, pe partea cealaltă, nu putem să lăsăm câte un apartament stingher într-un bloc. Peste tot unde funcționează un asemenea sistem în România nu a fost deloc bun și nu este deloc bine cu el. Din această cauză, noi avem o strategie pentru aceste zone unitare, strategie izvorâtă și din conceptul de dezvoltare al Buzăului ieșit în urma proiectului pe care l-a finanțat Guvernul german, vorbesc de Ministerul Federal al Mediului, Schimbărilor climatice și Siguranței Nucleare din Germania, unde s-au dat mai multe soluții pe care, bineînțeles, trebuie să le transformăm în proiecte. Mă refer la încălzirea inclusiv cu pompe de căldură, cu panouri solare fotovoltaice să produci energie electrică, încălzire cu peleți pentru anumite zone ale Buzăului, acolo unde avem o concentrare mai mare de apartamente care încă sau sunt legate la sistemul public”, a spus Toma.
Potrivit proiectului votat astăzi de aleșii locali, RAM Termo Verde a acumulat în ultimii doi ani pierderi de peste 1,3 milioane de lei, bani plătiți de Primăria Buzău. Mai multe date despre acest proiect aici.
Adaugă comentarii