Actualitate Social

Patronii vor să angajeze sute de oameni, dar meseriașii sunt tot mai puțini. Cum se anunță Bursa locurilor de muncă

Tinerii care au absolvit anul acesta liceul și nu și-au continuat studiile sunt așteptați, vineri, la Bursa locurilor de muncă. Este prima întâlnire între proaspeții absolvenți și agenții economici, o întâlnire la care angajatorii pun la bătaie sute de joburi. Locuri de muncă sunt, însă nu și tineri cu o calificare cerută pe piața muncii.

În evidențele AJOFM Buzău sunt înscriși 205 tineri care au absolvit anul acesta liceul sau o facultate. Pentru ei, în special, dar și pentru restul șomerilor buzoieni, va fi organizată bursa de vineri. Până marți, 24 octombrie, și-au anunțat prezența 38 de angajatori, care au vacante 466 locuri de muncă. În municipiul Buzău, unde sunt cele mai multe oferte – 403 slujbe, se caută în special salariați în industria grea, dar la mare căutare sunt și inginerii.

“În primul rând este vorba despre industria grea, prelucrătoare, care aduce cea mai mare plus valoare în economia produsului finit. Este vorba apoi despre agricultură și de HORECA și prestări servicii. Avem locuri pentru sudori electrici-17, operatori prelucrare mase plastice-14, dulgher-11, lăcătuș mecanic-11, frezor-11, strungar, sudor. În plus, este al treilea an când ingineria apare sub diferite structuri de formare profesională cerută pe piața forței de muncă din județul Buzău. Este vorba despre inginer drumuri și poduri, inginer instalații, inginer construcții, inginer mecanic.  Până acum, toată lumea se ducea să se facă economist sau jurist, acum toată lumea ar trebui să se facă inginer”, a declarat, la Focus Tv, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

La Râmnicu Sărat sunt disponibile 49 de locuri de muncă, la Pătârlagele și Nehoiu câte 6, iar la Pogoanele, două. În Pogoanele este nevoie de forță de muncă în agricultură, la Pătârlagele în silvicultură și confecții, iar la Nehoiu de vânzători sau operator PC. Municipiul Râmnicu Sărat rămâne un oraș în care industria confecțiilor este cel mai bine dezvoltată.

Sunt sute de locuri de muncă în aceste domenii, dar absolvenții nu au calificările necesare, explică Ionel Tociu.

“Marea majoritate a absolvenților aflați în evidențele noastre nu au niciun fel de structură de calificare, sunt muncitori necalificați. Angajatorii știu despre ce este vorba și sunt dispuși să facă o calificare la locul de muncă. Tinerii trebuie să aibă doar voință să ocupe un loc de muncă.”

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți va avea loc vineri, de la ora 9:00, în toate orașele din județ.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • PATRONI SA DE A SALARI CARE TREBUIE NU MINIM PE ECONOMIE CA NU FACE NIMIC SALARIATI IOC ASA CA LUATI MASURI DOMNI PATRONI SU NUMAI PENTRU BUZUNARUL VOSTRU HOTIIIIIIII