Actualitate

Pericolul din parcuri și spații verzi! Mai mulți buzoieni au ajuns la UPU. Medicii vin cu sfaturi utile pentru a evita o boală gravă

Temperaturile ridicate din această perioadă au favorizat apariția unor paraziţi foarte periculoşi pentru sănătatea noastră: căpuşele. În ultima săptămână, la U.P.U. a Spitalul Județean de Urgență Buzău s-a înregistrat 13 de persoane muşcate de căpuşe.

Aceste mici insecte invadează grădinile şi parcurile, fiind destul de greu de exterminat. Ținând cont că ele provoacă o afecțiune extrem de gravă, boala Lyme, pentru a ne proteja de căpuşe este indicat să luăm câteva măsuri de prevenire.

Dna. dr. Cristina Nicoleta Răduţă, medic specialist în cadrul secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, dezvăluie cum putem preveni și trata muşcătura de căpuşă, dar și ce măsuri de protecţie trebuie să luăm în vederea stopării acestor paraziţi:

Autorul știrilor

Cristina Sterian

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Foarte frumos si informativ, interviul! 🙂

  Poveste haioasa:
  In 2018, stand cu cortul, la mare (in camping… chiar curat si aranjat), m-am trezit, intr-o seara, cu un semn… “clasic” de muscatura de capusa. Nu stiam eu multe despre asta, dar stiam “semnul”… gen “tinta”. L-am vazut seara, dupa ce iesisem din dus si stateam prin camp, pe picior. Faceam dus cel putin seara, zilnic, dar nu observasem nimic special, cu toate ca, zilnic, eu si fiica mea ne mai si verificam, una pe cealalta. Cand am vazut pata pe picior (avea vreo 10 cm diametru = nu era ceva ce nu observai)… nu era nici urma de capusa si nu se vedea nici vreo muscatura… in sine, ci, doar, ceva mai rosu… “in centrul centrului tintei”. 😀 (Pata a disparut in cateva saptamani/o luna si ceva. 😀 )

  Eram in vacanta, nu aveam masina, am stat cateva saptamani bune la mare, mai avusesem de-a face cu UPU-Constanta si… ea ma ingrozeste mai ceva decat cea de la Buzau si… am ignorat intamplarea, pana am ajuns acasa.
  Intoarsa la Buzau, am cautat despre muscatura de capusa si medici care se ocupa cu “asa ceva”.

  Astfel, intr-o seara de toamna, am ajuns la cabinetul unei doamne doctor neurolog, undeva prin jurul spitalului universitar din Bucuresti si…
  …Doamna doctor neurolog mi-a dat sa fac analize de peste 2000 lei… care trebuiau repetate regulat… caci nu aveau rezultatul ‘prea sigur”.
  Apoi… mi-a dat o lista cu un regim alimentar pe care, practic, eu il tineam, deja, aproape in totalitate… dupa cum mi-s gusturile in ale mancarurilor, si o buna parte a discutiei despre regim a fost despre a consuma numai carne de pui si oua luate de la… manastiri.
  Apoi… noi am avut medic de familie care era si medic homeopat si, asa cum ne-a invatat dansa, in anumite limite… apreciem si folosim si medicamentele homeopate, insa doamna doctor neurolog care, conform internetului :D, era experta in tratarea boreliozei… mi-a dat niste antibiotice din plante… aduse din S.U.A., extrem de scumpe, pe care urma sa le iau… ani de zile. 😀
  Si… colac peste pupaza… de la inceputul consultatiei si pana la sfarsit… mi-a tot repetat si repetat si repetat… ca, ea, “ma scapa” (citez) si de alergii si dureri de cap si greturi si ameteli s.a.a. (nu aveam… de niciunele) si de excesul de greutate (nu era deosebit de mare) si de… o problema auto-imuna cronica (care… chiar necesita tratament de sustinere/”inlocuire” toata viata – conform… tuturor medicilor endocrinologi) si de problemele cu somnul si de tot felul de alte de minuni… insa… numai si numai daca “ma tin de schema de tratament” si… revin, regulat, la control si fac acele analize… regula si… zilnic, cu strictete… iau acele, anume, antibiotice homeopate si tin acel, anume, regim (practic… nu aveam de eliminat din alimentatie decat berea – lol)…. care regim,,, cum ziceam… permitea oua si carne de pui… numai de la manastiri, ca ex..

  Am iesit… ingrozita, din cabinet.
  Ma simteam de parca ma intorsesem in timp cu 100 de ani si tocmai vizitasem vraciul satului.

  Mai tarziu am aflat, intamplator, ca nepotica mea se trata, de borelioza, de ani de zile, la acea doamna doctor, respectand “planul de tratament’… intocmai – si… cred ca si acum… inca se mai trateaza. 🙁

  Bineinteles… zicand “Doamne, Ajuta!”… am abandonat total incercarea de a vedea ce fusese cu acea muscatura de capusa (cel putin… pana cand, vreun an si ceva mai tarziu, fiind la UPU Buzau (din alte motive) si… vorbind… pur si simplu, cu o doamna asistenta… i-am povestit despre muscatura de capusa si medicul neurolog care ma vindeca si de tot ce aveam si de ce n-aveam si… foarte amuzata… dansa mi-a recomandat sa merg la contagioase daca vreau sa aflu/fac ceva legat de asta, vreodata – si, in general, sa las tratarea pe la “medici minune”… definitv.)

  Concluzia: CAND VINE VORBA DESPRE CAPUSE… SE MERGE PE O SECTIE DE BOLI CONTAGIOASE. 😀 🙂