Actualitate

(FOTO) Peste 5 tone de artificii, confiscate de polițiștii din Buzău. Doi bărbați au fost trimiși după gratii

Amplele percheziții derulate de polițiștii din Buzău în județ, dar și în Timiș și municipiul București, s-au încheiat cu o captură importantă de articole pirotehnice. În cele 62 de locații percheziționate, anchetatorii au găsit peste 5 tone și jumătate de petarde și artificii deținute ilegal, ce urmau să fie comercializate pe final de an. În județul Buzău au fost 38 de percheziții, dintre care 32 în municipiul reședință de județ.

Ancheta a pornit de la un agent economic care a creat un adevărat mecanism de livrare a artificiilor în întreaga țară, fără a plăti taxele aferente.

“Ieri, 28 decembrie, având în vedere complexul de activități desfășurate la nivel național în cadrul acțiunii “Foc de artificii”, polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Buzău, sub coordonarea Direcției Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Române, au pus în executare 62 de mandate de percheziție domiciliară în județele Buzău, Timiș și în municipiul București. Cercetările se efectuează în cadrul unui dosar penal pentru săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni şi vizează un agent economic care ar fi creat la nivel național un circuit fictiv de livrare articole pirotehnice, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat”, se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Buzău.

Anchetatorii din Buzău au trecut pragul mai multor magazine și depozite, de unde au confiscat tone întregi de articole pirotehnice dar și sume importante de bani.

“Perchezițiile s-au desfăşurat la sediile şi punctele de lucru (magazine şi depozite) a 11 agenți economici, toate având ca obiect de activitate comerțul de articole pirotehnice și despre care existau indicii că ar deţine în vederea comercializării materii explozive destinate divertismentului, fără respectarea prevederilor legale. Poliţiştii au descoperit şi ridicat 5.512 kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 și T1, 2700 de litri de băuturi alcoolice din categoria produselor accizabile, deținute în afara antrepozitului fiscal, peste  62.000 de euro, medii de stocare şi înscrisuri.”

Suspecții din dosar au fost audiați la IPJ Buzău. La final, 2 bărbați în vârstă de 34 și 53 de ani, din Timiș și București, au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând ca vineri, 30 decembrie, să fie prezentați unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.

Etichete