Actualitate

“Plaiul Bâscilor”, proiect important pentru dezvoltarea turismului buzoian. Sunt vizate localitățile din zona de munte a județului

Se fac pași mari pentru ca peisajele naturale de o frumusețe rară, unele unice în țară, și nu numai, întâlnite în numeroase localități din județul Buzău, să fie promovate astfel încât să atragă un număr însemnat de turiști. Pe de o parte, se așteaptă vizita evaluatorilor UNESCO la Buzău, o etapă importantă în vederea declarării ”Ținutului Buzăului” Geoparc UNESCO. Pe de altă parte, un nou proiect menit să ducă la dezvoltarea turismului buzoian ia startul zilele acestea. Este vorba despre Plaiul Bâscilor, un proiect care își propune să pună în valoare frumusețile naturale din 9 localități din zona de munte.

“Plaiul Bâscilor este, practic, Buzăul submontan, zona între Bâsca Chiojdului și Bâsca Mare. Sunt 9 comune de la Chiojdu până la Viperești, Gura Teghii, Siriu. În acest proiect vorbim despre dorința de a consolida dezvoltarea turismului în această zonă după modelul Ținutul Buzăului. Pornim de la patrimoniul de peisaj, deci pornim de la ce avem, nu de la ce nu avem, și unul dintre lucrurile pe care noi vom dori să le activăm sunt peste 1000 de case bătrânești care, în acest moment, sunt răzlețe în satele uitate de la marginea UAT-urilor”,a declarat pentru șansanews.ro arhitectul Florin Enache, membru al echipei care se ocupă de proiectul Plaiul Bâscilor.

Pe scurt, se are în vederea punerea în valoare a caselor bătrânești, cu o arhitectură deosebită, amplasate într-un cadru natural de poveste și amenajarea acestora astfel încât turiștii să poată fi cazați aici. De asemenea, antreprenorii din zona de munte vor fi sprijiniți să își dezvolte afacerile.

“Sunt multe case nelocuite de 10-20 de ani iar proiectul nostru își dorește să identifice aceste case, să ajute moștenitorii să își regleze actele pentru că în foarte multe situații actele sunt lăsate la întâmplare, întrucât neavând o valoare comercială, costurile de cadastru, intabulare, succesiune ar fi prea mari iar oamenii nu au fost motivați să și le asume. Practic, prin acest proiect noi, pe de o parte, încercăm să creștem numărul de locuri de cazare cu o investiție minimă pentru că să facem hoteluri noi, evident, ar însemna costuri foarte mari. Pe de altă parte, pentru că suntem în zonă seismică și suntem și pe un versant sedimentar, este cu atât mai important să folosim fondul construit cu regim de înălțime mic. Încercăm, practic, să încurajăm genul acesta de turism în case bătrânești care sunt uitate într-o mare de livezi și fânețe, cu foarte mult spațiu verde în jurul lor.”

Proiectul “Plaiul Bâscilor” va fi lansat vineri, 27 august, la Chiojdu, unde vor ajunge autorități locale, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, arhitecți dar și specialiști în turism. Evenimentul se va încheia cu un concert de jazz susținut de artiști de peste hotare, o premieră pentru această zonă.

Sursa: uniuneaarhitectilor.ro

“Sunt artiști din Scoția care vor interpreta un concert de jazz. A fost o întâmplare fericită pentru că ei s-au îndrăgostit cumva de dealurile noastre și aceasta este prima ocazie în care vom avea un concert de jazz. Vom aduce, astfel, un anumit nivel de așteptare pentru zona noastră. Evenimentul va avea loc la Casa cu Blazone, la Chiojdu, care este cumva un vârf de lance și un model de bună parctică de arhitectură rurală”, a adăugat arhitectul Florin Enache, președinte Asociația #better.