Actualitate

Povestea primului centru privat de echitație de la Buzău, relatată de cel care l-a înființat

Iubește atât de mult caii încât a investit în pasiunea sa tot ce a câștigat într-o viață. Este vorba despre Nicolae Păun, omul de afaceri care a așezat Buzăul pe harta echitației românești după ce, în urmă cu aproape trei ani, a înființat la Buzău un centru ecvestru modern, dotat cu tot ce este necesar pentru organizarea competițiilor de profil de nivel național și internațional.

Povestea centrului Phoenix Horses de la Gura Câlnăului începe în 2019, când Nicolae Păun s-a hotărât să-și cumpere primii cai. Decizia nu a fost deloc întâmplătoare. Dragostea față de echitație a dobândit-o încă din copilărie, pe vremea când își petrecea vacanțele la herghelia de la Jegălia, la înființarea căreia a luat parte chiar unchiul său și unde, în prezent, își desfășoară activitatea verii săi.

De fapt, și pe acest drum a plecat tot alături de unul dintre verii săi, cu care, în 2019, a mers în Olanda pentru a-și alege primii cai.

”Totul a început în iarna anului 2019, din iubirea pentru aceste suflete nobile, cu o vizită în Olanda de unde am revenit în tara cu 9 „iubiri”. Unul dintre primii cai aduși atunci este Jense, singurul armăsar frizian cu drept de montă din România”, a spus Nicolae Păun.

Nicolae Păun povestește că, la acel moment, nu avea nici măcar adăpost așa că, în cele trei zile cât a stat în Olanda, câțiva prieteni l-au ajutat să amenajeze un loc potrivit pentru armăsarii cu care avea să vină din străinătate.

După primii doi armăsari aduși, au urmat, la câteva săptămâni, alți șapte și așa a ajuns ca în prezent herghelia de la Gura Câlnăului să numere 70 de exemplare. Totuși, Nicolae Păun are o slăbiciune: El Principe. Este tot un armăsar fizian, în vârstă de 3 ani. Legătura specială pe care proprietarul o are cu calul său este greu de cuprins în cuvinte. El Principe este primul cal fătat la herghelia de la Gura Câlnăului, iar mama sa a murit la doar două săptămâni, astfel că mânzul a fost crescut cu lapte praf pe care i-l dădea, cu biberonul, chiar stăpânul său.

”Este singurul mânz care cred că se consideră jumătate cal , jumătate om. El Principe este numele dat de copiii mei. El este viața mea. Cinci luni și jumătate l-am crescut cu biberonul. Din două în două ore, zi și noapte, am încercat să salvăm acest mânz. Nimeni nu mai credea că se mai face cal. Acum este cel mai frumos din herghelie”, a spus Nicolae Păun.

Dragostea pentru cai este imensă, iar omul de afaceri mărturisește că tot ce face este pură pasiune, mai puțin un business.

”Am investit aici munca de o viață. Totul am pariat pe locul acesta…Deci este 80% dragoste și pasiune, 20 % business”, spune Păun.

După ce a apărut El Principe, Nicolae Păun s-a hotărât să se axeze pe reproducerea cailor de rasă. Acum, în herghelie sunt doar armăsari și iepe cu pedigree. Caii care vor fi montați aici vor fi, fie vânduți, fie dresați pentru a face performanță în sporturile ecvestre.

”Cea mai mare satisfacție și cea mai mare fericire nu mi-o poate aduce decât fătarea unui mânz. Să-l vezi în primele minute de viață, să-l vezi după o săptămână, să-l vezi când crește, când poate face performanță”, mărturisește Nicolae Păun.

De altfel, caii și sportivii înscriși la clubul de echitație de la Gura Câlnăului au făcut spectacol și la competiția din acest weekend. Jense, armăsarul frizian, a apărut în fața pasionaților de echitație, alături de cel mai tânăr concurent, un băiețel de doar cinci ani.

Centrul de echitație Phoenix Horses este un club de echitație realizat la ultimele standarde în domeniu, având spații de cazare pentru cai, manej exterior și unul interior, ambele cu dimensiuni pentru nivel competițional. La Clubul de Echitație se pot înscrie atât copiii, cât și adulții care doresc lecții de călărie, fie că sunt începători sau avansați.