Actualitate Agricultura acum

PREMIERĂ LA BUZĂU! Fructul folosit în medicina chineză în tratarea afecțiunilor respiratorii, cultivat la Vernești

Sunt menționate de medicina tradițională chineză încă de acum 3.000 de ani, iar de anul acesta pot fi cumpărate și dintr-o plantație din Buzău.

Ideea cultivării agrișelor, considerate a fi cel mai puternic antioxidant din lume datorită conținutului ridicat de vitamina C, aparține lui Marian Tudor.  În urmă cu aproape zece ani, buzoianul, de profesie inginer metalurg, și-a abandonat meseria, și s-a dedicat agriculturii. A cumpărat aproape trei hectare de teren în Vernești și a înființat cea mai mare plantație de fructe de pădure și pomi fructiferi. La început a cultivat doar zmeură și mure, dar în fiecare an a adăugat plante noi, aducând pe piața buzoiană fructe care până atunci puteau fi găsite doar în supermarketuri, aduse din import.

„Când am văzut că mi s-au prins doar o sută de arbuşti mi-am spus că trebuie să continui, chiar dacă soţia mea îmi spunea că arunc banii pe ierburi. Am căutat şi o cunoştinţă mi-a promis că îmi aduce de peste hotare şi alte soiuri pe care să încerc să le aclimatizez. Cu mare dificultate, a reuşit să îmi aducă 2.800 de fire. În final 1800 au prins rădăcini. Am fost foarte mulţimit şi când am văzut că rezistă în timp, am spus că asta e. Şi am continuat”, povesteşte Marian Tudor despre începutul afacerii.

Agrișele, ”vedeta” din 2020

Și dacă anul trecut, ferma de Vernești scotea pentru prima dată pe piața buzoiană aronia, considerat ”fructul inimii”, anul acesta ”vedetele” sunt agrișele. Primii butași au fost plantați în urmă cu doi ani, iar în aceste zile primele fructe au fost bune de cules. Curios să afle părerea clienților, buzoianul le-a scos la vânzare. În funcție de soi, agrișe verzi sau roșii, fructele se vând cu 25 sau 30 de lei kilogramul, adică mult mai ieftin decât în supermarket.

Marian Tudor, cultivator

Fructele sunt considerate a fi cel mai puternic antioxidant din lume pentru că au un conținut de vitamina C foarte ridicat. Practic o singură agrișă conține vitamina C cât 20 de portocale. În grame, specialiștii susțin că dacă măsurăm 100 g de agrișe proaspete, reprezintă echivalentul a 470-680 mg de vitamina C.

Marian Tudor, cultivator

Proprietățile fascinante ale acestui fruct sunt menționate în medicina chineză încă de acum 3000 de ani, iar sute de ani la rând, indienii l-au folosit pentru întărirea sistemului imunitar.

Acest fruct nu conține doar vitamina C, în el se găsesc și flavonoide, tanin și minerale. Agrișa ajută și la eliberarea de tuse, ameliorează durerile de gât și ajută și alte probleme respiratorii, inclusiv astm și bronșita.

Fructul are un gust dulce acrișor, piperat și amar în același timp.