Actualitate

Premieră la prima bursă generală a locurilor de muncă din acest an. Oferta vine de la angajatorii din HORECA

În ultima zi lucrătoare a acestei săptămâni, în întreaga țară va fi organizată prima bursă generală a locurilor de muncă din acest an. Vineri va fi ziua în care va avea loc întânirea dintre angajatori și persoanele care nu au un loc de muncă și își doresc să se angajeze.

La Buzău, până acum, 31 de agenți economici și-au anunțat prezența la bursă, însă este de așteptat ca numărul acestora să crească zilele acestea. Cei 31 de angajatori au vacante aproape 250 de locuri de muncă. Printre acestea sunt și 14 pentru persoanele cu studii superioare, precum ingineri sau manageri.

“Până la ora actuală avem 31 de angajatori din 73 contactați care și-au anunțat intenția de a participa la bursa Aceștia au ofertat 244 de locuri de muncă, între care, un lucru foarte important, 14 locuri de muncă sunt pentru studii superioare.  În municipiul Buzău sunt 23 de angajatori cu 211 locuri de muncă și 14 pentru studii sperioare, la Râmnicu Sărat avem doi angajatori până la această oră, care au ofertat 6 locuri de muncă, la Pătârlagele din 6 angajatori contactați 3 au spus că vor participa, tot șase locuri de muncă ofertate, Pogoanele un angajator are două locuri de muncă ofertate și la Nehoiu, spre marea noastră bucurie, 2 angajatori încearcă să angajeze 5 persoane”, a declarat, pentru șansanews.ro, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Angajatorii din județul Buzău au mare nevoie de ingineri, dar și de muncitori calificați, fie în industria prelucrătoare, fie în construcții.

“Dacă ne referim la posturile pentru persoanele cu studii superioare, înseamnă așa: un manager proiect, un inginer electronist, un director zonal de vânzări, un inginer TCM, un inginer auto, un consilier service cu studii superioare, un  inginer instalator, inginer mecanic, un asistent manager cu studii superioare și un formator în construcții cu studii superioare. Industria prelucrătoare cere foarte multă forță de muncă, muncitori calificați: sudori, lăcătuși, frezori, electrician, mechanic, la fel și industria construcțiilor: dulgheri, fierari betoniști, finisori. A început să se caute angajați și în silvicultură, la Buzău.”

Este mare nevoie de personal și în hoteluri și restaurante. Ca o noutate, angajatorii din HORECA au început să caute persoane care să fie alături de turiști, să îi însoțească prin județ, la cele mai importante obiective, pentru a le oferi vizitatorilor variante pentru petrecerea timpului liber în perioada în care sunt cazați la diverse unități din Buzău.

“În ceea ce privește HORECA se cere tot ce înseamnă plaja de structură profesională începând de la recepționer până la cameristă. Pentru prima oară se cere și personal pentru a duce turistul într-o zonă de distracție, pentru a însoți turistul  la obiective din județ, astfel încât acesta să nu rămână să se plictisească în unitatea unde se cazează.”

Locuri de muncă sunt, dar, spun specialiștii AJOFM, nu prea are cine să le ocupe. La Buzău, din cei peste 7 300 de șomeri aflați în evidența AJOFM, peste 6200 sunt persoane peste 50 de ani, fără o calificare. Doar 1 132 sunt buzoieni care au mai avut un loc de muncă, dar și din aceștia puțini au calificări cerute pe piața muncii.

Rata șomajului în județul Buzău este în prezent de 5,04%.