Actualitate POLITICĂ

Premierul Nicolae Ciucă, ales președinte al PNL. Care sunt așteptările liberalilor buzoieni de la noul lor șef

Alegerea premierului Nicolae Ciucă în funcția de președinte al PNL, în cadrul Congresului Extraordinar de duminică, are anumite efecte și în organizația județeană a liberalilor buzoieni. PNL-iștii din județ așteaptă, acum, de la noul președinte, lămurirea unor aspecte politice apărute în ultima vreme și discutate în partid, dar și în spațiul public, precum posibilitatea ca liderul PMP, fostul deputat Adrian Mocanu, împreună cu câțiva apropiați, să vină în PNL Buzău și chiar să preia președinția filialei liberale buzoiene.

Cu câteva săptămâni în urmă, subiectul a fost discutat, inclusiv într-o conferință de presă, cu ocazia venirii la Buzău, într-o vizită de lucru, a fostului președinte, Florin Cîțu și a ex-secretarului general, Dan Vîlceanu. Atunci, Cîțu, interpelat de jurnaliști, a lăsat problema în coadă de pește, explicând doar că el este partizanul unirii întregii drepte românești, însă, nici nu a confirmat și nici nu a infirmat existența unei discuții pe această temă cu Adrian Mocanu.

Dacă aranjamentul dintre Mocanu și Cîțu a avut loc, rămâne ca istoria să lămurească acest aspect. Cert este însă că, în acest moment, Ciucă, la discursul de după alegerea ca președinte al PNL, nu a spus nimic despre unificarea dreptei și și-a concentrat atenția pe ideea promovării tinerilor din PNL la guvernare.

Pe de altă parte, liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, a mers împreună cu organizația, pe mâna lui Ciucă, lucru care îi întărește poziția în partid. Nicolae Ciucă este în relații foarte bune cu primarul Buzăului și președintele al organizației municipale a PSD Buzău, Constantin Toma, dar și cu șeful tuturor PSD-iștilor, deputatul Marcel Ciolacu. Or, nici Toma, nici Ciolacu, nu-l vor ca partener de alianță, la Buzău, pe Adrian Mocanu. Faptul e de notorietate publică deoarece relațiile dintre cei doi fruntași PSD-iști și liderul PMP sunt tensionate de ani buni.

În altă ordine de idei, e de observat că Nicolae Ciucă a obținut scor foarte bun la votul din Congres (1060 voturi pro din 1120 liber exprimate) chiar dacă a fost unicul candidat, lucru care conferă o mare legitimitate și o platformă bună pentru procesul de guvernare, dar și pentru relațiile cu PSD și UDMR.

Sursă foto: Digi24.ro (Nicolae Ciucă, la congresul PNL pentru alegerea președintelui partidului. Foto: Inquam Photos / George Calin)