Actualitate

Previziuni pe piața muncii la început de an. Joburile în IT și construcții, mai puține

Oferte puține la început de an pe piața muncii din Buzău. Așa cum se întâmplă în fiecare an, și în 2024 prima lună nu aduce multe job-uri, ceea ce înseamnă că buzoienii care își caută de lucru au slabe șanse să se angajeze în această perioadă.

Sunt însă și angajatori care încearcă să atragă salariați cu promisiunea unor câștiguri mai mari decât ar spera. Mare atenție însă! Nu puține sunt cazurile în care patronii aleg să-și plătească angajații ”la negru”, pentru a evita dările către stat. Aceștia fie nu le întocmesc angajaților forme legale, fie îi angajează cu salariul minim pe economie, plătindu-i cu „bani din buzunar”. O practică deloc nouă, dar care a fost adeseori sancționată de inspectorii ITM. Din această ecuație frauduloasă, cei care ies cei mai „șifonați” sunt angajații, care se pot trezi la vârsta pensionării cu pensii foarte mici.

Pe de altă parte, pe piața muncii continuă să fie o criză de meseriași, iar angajatorii apelează în continuare la forță de muncă calificată de peste graniță. Cei mai mulți muncitori calificați care au ajuns în ultima vreme în România au venit din Nepal și Vietnam. Potrivit directorului AJOFM Buzău, Ionel Tociu, au fost perioade în care erau întocmite acte pentru angajare și pentru câte 5 străini zilnic.

Tendințele anului, la nivel național, arată un număr mai mic de joburi care vor fi disponibile în domenii fără facilități fiscale, cum ar fi agricultura, IT-ul sau construcțiile.

Totuși, buzoienii care sunt în căutarea unui loc de muncă pot vedea ofertele din această perioadă AICI.