Actualitate

Primar din Chiojdu: ”Cum să promovăm turismul dacă riscăm să fim mâncați de urși”

Tragedia din Bucegi schimbă legea prin care primarii vor putea acționa împotriva urșilor care intră în intravilanul localităților și, în același timp, scoate la lumină obiceiuri periculoase pe care, din păcate, le au unele persoane  și care ar putea mări riscul unui atac al animalelor sălbatice. Este vorba despre hrănirea urșilor întâlniți pe marginea drumurilor publice, așa cum se întâmpla și pe DN10, în zona Barajului Siriu. Ei bine, astfel de practici ar trebui sancționate aspru, este de părere primarul comunei Chiojdu, zonă în care sunt frecvent atacuri ale fiarelor sălbatice.

Mai exact, Gheorghe Neamţu, primarul comunei Chiojdu, propune autorităților competente ca persoanele care hrănesc urșii să facă închisoare minimum 3 luni. Edilul este de părere că sancțiunea în această situație ar trebui aplicată gradual, la prima abatere să fie aplicată o amendă penală, iar dacă fapta se repetă atunci să se meargă până la închisoare. Asta pentru că, explică Gheorghe Neamțu, din păcate, urșii au devenit periculoși nu doar pentru animalele din gospodăriile oamenilor ci și pentru oameni.

”Tema noastră este, așa cum s-a dovedit după incidentul din Bucegi, că pericolul ne paște pe noi, oamenii. Cu toții avem familii, avem copii, cu toții mergem la munte și vrem să promovăm turismul. Noi, primarii, vrem să promovăm turismul dar cum să-l promovăm dacă riscăm să fim mâncați de urși… Una dintre măsurile pe care le propun este ca pentru cei care hrănesc urșii în spațiul public, și îi ademenesc în spațiul public prin acest gest, să se aplice o amendă penală consistentă, nu amendă contravențională cum este acum, și să se ajungă până la pedeapsă cu închisoarea de până la 3 luni pentru cei care nu respectă și care fac în mod repetat această faptă din teribilism, amuzament, inconștiență sau din lipsă de educație”, a subliniat primarul comunei Chiojdu.

Edilul comunei Chiojdu este și cel care a propus, în repetate rânduri, schimbarea actualei legislații care reglementează modul în care se intervine în situația unui atac de urs în intravilanul localității. Mai exact, spune primarul, actuala legislație este greu de aplicat astfel că propune ca primarilor să li se permită eutanasierea sau împușcarea animalelor sălbatice imediat ce le-a fost sesizată prezența în interiorul localităților.

”Cea mai importantă măsură pe care am propus-o este aceea de a fi modificată Ordonanța 81/2021 în sensul că trebuie simplificată, nu poate fi aplicată la momentul acesta. Este greu de aplicat. Acum, când intră ursul în intravilan trebuie convocată echipa de intervenție în totalitate, să vedem dacă e femelă sau mascul, dacă e gestantă sau nu și abia apoi să tranchilizăm, eutanasiem sau să luăm decizia relocării. Relocarea nu este eficientă. Eu am propus ca „simpla prezență a ursului a intravilan să permită eutanasierea sau împușcarea”. Să nu ne mai ferim de cuvinte și de asumare și să fim tranșanți și eficienți”, a spus primarul care a subliniat că la Chiojdu au fost zile și cu câte 2-3 atacuri.

La Buzău, numărul urșilor este în creștere, iar animalele sălbatice au fost tot mai des prezente în interiorul localităților. În august anul trecut, un bărbat de 53 de ani, în timp ce era cu animalele la păscut, a fost atacat de un urs. Incidentul a avut loc în comuna Cozieni.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian