Actualitate Agricultura acum

Primăria face o donație către Banca de Gene. Valoarea este imensă

La o aproape un an de la momentul lansării oficiale, Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău primește un cadou în valoare de aproape cinci milioane de lei.  Darul este făcut de Primăria municipiului Buzău, cea care a pus la dispoziția noii instituții de cercetare și sediul în care își desfășoară activitatea. În cadrul ședinței Consiliului Local Municipal au fost făcuți primii pași în acest sens prin supunerea la vot a unui proiect de hotărâre care a și fost aprobat de aleșii locali.

După sediul din Parcul Crâng, Banca de Gene urmează să primească și terenul pe care să-și poată multiplica resursele genetice valoroase de care dispune. Este vorba despre o suprafață pe care primăria urmează să o ofere cu titlul de donație. Primarul Constantin Toma a explicat pentru șansanews.ro că este vorba despre 10 hectare de pământ din pepiniera Urbis Serv.

”Vrem să facem o donație pentru ca Banca de Gene să aibă un teren în care să multiplice sămânța 100% românească .  În pepiniera societății Urbis am identificat vreo 25 de hectare. Vom dona 10 hectare Băncii de Gene”, a spus Constantin Toma, primarul Constantin Toma.

Donația ar urma să fie supusă aprobării la următoarea ședință a Consiliului Local. Până acolo, a fost nevoie ca astăzi, în ședința Consiliului Local, să mai fie aprobat un alt proiect de hotărâre prin care suprafața totală de teren identificat să fie parcelată astfel încât către Banca de Gene să meargă cele 10 hectare, care potrivit proiectului votat joi, au o valoare de aproape 5 milioane de lei. 

În același timp, edilul-șef al municipiului Buzău a explicat pentru șansanews.ro că donația ar putea fi considerată chiar un schimb dacă ar fi luat în calcul faptul că municipiul Buzău ar putea primi Iazul Morilor, aflat în proprietatea ANIF, subordonat Ministerului Agriculturii.

” Oarecum ar fi un schimb pentru că am vorbit cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și vom primi Iazul Morilor, pe distanța de 14 kilometri, cât se întinde pe teritoriul administrativ al municipiul Buzău și mai sunt  vreo 6 kilometri care sunt la comuna Vernești.  Am trimis deja cele două hotărâri date de Consiliul Local Buzău și Vernești dar și o scrisoare de intenție către ministrul Agriculturii pentru ca, în scurt timp, să fie dată hotărârea de Guvern prin care să primim Iazul Morilor”, a spus primarul Toma.

Banca de Gene de la Buzău a fost lansată oficial pe 21 mai 2021, în prezența ministrului Agriculturii de la acel moment, Adrian Oros, precum și a parlamentarilor de Buzău și reprezentanților autorităților locale. Banca de Gene are sediul în Parcul Crâng, în fostul sediul al Urbis Serv.