Actualitate SĂNĂTATE

PRIMELE DOZE CU VACCIN ANTI-COVID AU AJUNS LA CANTACUZINO! Când va ajunge serul la Buzău

Speranța în a doua zi de Crăciun pentru români. Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns în această dimineață la depozitul de la Institutul Cantacuzino, din Capitală. Este vorba despre 10.000 de doze cu ser pentru imunizarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2 , urmând ca în perioada următoare să ajungă în țară circa 140.000 de doze, în fiecare săptămână.

Startul campaniei de vaccinare se va da mâine, 27 decembrie, când dozele vor fi distribuite la 10 spitale din țară, aflate în prima linie în lupta cu temutul coronavirus. Serul va fi administrat , într-o primă etapă, cadrelor medicale și personalului din centre sociale.

La Buzău primele doze de vaccin, spun surse din cadrul DSP, sunt așteptate abia de săptămână viitoare și cel mai probabil atunci vor fi vaccinați și primii buzoieni.

În Buzău au fost amenajate 18 centre de vaccinare anti-COVID, dintre care șase în municipiul Buzău și restul în zonele unde există un număr ridicat de locuitori de peste 65 de ani.

În rândul personalului Spitalului Județean Buzău doar circa 50 % dintre asistenți s-au declarat de acord cu imunizarea. Ceilalți nu refuză categoric ci așteaptă să primească mai multe informații despre noul ser, a explicat la Focus Tv, Elena Comănescu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Buzău.

Pe de altă parte, în spitalul COVID, medicul chirurg Adnan al Aloul, la rândul lui confirmat cu COVID-19 în urmă cu câteva zile, a spus la Focus TV că ar dori să fie primul cadru medical de la Râmnicu Sărat care să fie vaccinat.

Transportul cu vaccinuri care a ajuns la Cancacuzino a fost aşteptat de prim-ministrul Cîţu, şeful DSU Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi de ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

Cutiile cu doze de vaccin au fost descărcate de militari, iar după intrarea în depozit, unde sunt păstrate la temperatura de – 80 de grade Celsius, vor fi trimise către centrele regionale.

Vaccinarea începe duminică, la ora 9:00, la spitalele ”Matei Balş” şi ”Victor Babeş”, în condiţiile în care primii vaccinaţi sunt medicii şi asistentele din prima linie a luptei cu pandemia de COVID-19.