Actualitate SĂNĂTATE

Primul caz de gripă la Buzău. Care este starea pacientului

Val de îmbolnăviri la începutul sezonului rece. În ultima săptămână, peste o mie de persoane au fost confirmate cu diferite forme ale infecțiilor respiratorii, mulți dintre pacienți având nevoie de internare. Direcția de Sănătate Publică a confirmat și primul caz de gripă din județul Buzău. Potrivit epidemiologului Carmen Scântei este vorba despre un adolescent în vârstă de 13 ani.

De două ori mai multe îmbolnăviri față de aceeași perioadă a anului trecut. Așa a debutat sezonul virozelor la Buzău. Carmen Scântei, medic epidemiolog șef la DSP, a declarat că în ultima săptămână au fost înregistrat nu mai puțin de 1146 de cazuri de infecții acute respiratorii ușoare, față de 513 cazuri câte au fost confirmate în aceeași perioadă a anului trecut. Îngrijorător nu este doar valul de îmbolnăviri ci și faptul că tot mai mulți dintre pacienți au nevoie de internare.

Carmen Scântei

Direcția de Sănătate Publică a confirmat în cursul zilei de joi și primul caz de gripă la Buzău, adică mult mai devreme decât se așteptau, dat fiind faptul că, în general, primele cazuri de gripă erau confirmate abia spre finalul anului chiar lunile ianuarie-februarie. Pacientul este un elev la școala din Gara Boboc. Din fericire, adolescentul are o stare generală bună și, în prezent, este izolat la domiciliu. Atât familia cât și colegii de clasă sunt sub monitorizare și la primul semn de boală trebuie să anunțe la medicul de familie.

Până în prezent, în județul Buzău au fost vaccinate, prin programul derulat de DSP, un număr de 16.000 de persoane, din categoriile de risc. Totuși, epidemiologul Carmen Scântei spune că există date care arată faptul că în acest sezon copiii sunt mai expuși îmbolnăviri cu virusul gripal.