Actualitate

Prioritate la statul la coadă pentru gravide și persoanele însoțite de copii mici. Este lege!

Gravidele și femeile însoțite de copii mici, cu vârste de până-n 5 ani, nu vor mai fi nevoite să stea la coadă atunci când merg la cumpărături sau au treabă într-o instituție publică. O lege inițiată de parlamentarii PNL Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexe, dar susținută de senatori și deputați de la mai multe formațiuni politice, a fost adoptată de Parlament.

“Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, prevede noua lege.

Legea trecuse anterior de Senat, fiind acum adoptată și în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Actul normativ va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Practic, odată ce va fi promulgată, legea se aplică, iar primul pe care trebuie să-l facă deopotrivă instituțiile publice și firmele private este să pună la vedere afișe prin care oamenii sunt avertizați că trebuie să le acorde prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, asta dacă nu există casierii, ghişee ori case de marcat speciale pentru ele. Tot această lege prevede și obligativitatea creării unor locuri speciale de parcare.

“În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”, mai arată legea.

Actul normativ vine și cu sancțiuni. Astfel, dacă unei gravide ori unei persoane (tată, bunic, bunică etc.) care e însoțită de un copil mic nu i se dă prioritate la coadă, amenda pleacă de la 200 lei și poate ajunge la 1.000 lei. Iar în cazul în care nu există locuri de parcare amenajate/rezervate/semnalizate pentru aceste categorii de persoane, amenda este cuprinsă între 2.000 lei și 10.000 lei. Aceeași amendă o primește și cine parchează fără drept pe aceste locuri:

“Fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 de lei”, arată legea.

Cunoscuta Mirela Retegan a fost cea care a avut ideea acestei legi, după ce a văzut că de multe ori femeile gravide sunt ignorate când stau la coadă și așteaptă chiar și zeci de minute, fără ca cineva să îi permită să meargă în față. La fel și în cazul persoanelor care sunt însoțite de copii mici.

”Din păcate, legiferarea unor astfel de măsuri, deşi nenecesară la prima vedere, este tocmai atât de necesară dacă ne uităm la viaţa de zi cu zi, unde femeile însărcinate sunt lăsate să aştepte la cozi cu zecile de minute pentru că nu există vreun indicator care să anunţe că acestea ar avea prioritate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele însoţite de copii cu vârsta mai mică de 5 ani de zile. Practica nu este una nemaîntâlnită, existând astfel de reglementări care funcţionează deja de ani de zile în state precum Portugalia, Franţa, Israel, Spania şi Peru”, a declarat deputatul PNL Mara Calista.