Actualitate Social

Procesiune de Bobotează, la râul Buzău. Evenimentul este reluat după ce anul trecut nu s-a putut ține din cauza pandemiei

FOTO ARHIVA
FOTO ARHIVA

După ce în 2021 pandemia a împiedicat organizarea mai multor evenimente, inclusiv tradiționala procesiune de pe străzile Buzăului, de Bobotează, fiind suspendată,  în sfârșit evenimentul se reia. Anul acesta, credincioșii vor putea lua din nou parte la procesiunea religioasă la râul Buzău.

Cum județul este în scenariul verde, cu rată de infectare aproape zero, procesiunea de Bobotează, unul dintre cele mai importante evenimente religioase din Buzău, va fi reluată și organizată la fel ca înainte de pandemie, spre bucuria preoților și credincioșilor. Pregătirile sunt în toi. În plus, în premieră, anul acesta, la procesiune va lua parte și Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

“Anul acesta vom relua procesiunea tradițională de a merge la râul Buzău. Va veni și ÎPS Ciprian ca să binecuvânteze apa Buzăului prin această ceremonie. Sunt invitați toți buzoienii, cu mic, cu mare. Suntem în scenariul verde, iar credincioșii vor respecta regulile care se impun”, a declarat la Focus Tv părintele Mihail Milea.

La fel ca în anii trecuți, punctul de întâlnire va fi Catedrala Sfântul Sava. De aici, credincioșii vor merge spre Catedrala Arhiepiscopală și apoi la râul Buzău, pentru sfințirea apelor.

“Credincioșii vor porni în jur de ora 11: 30 de la Catedrala Sf. Sava spre Catedrala Arhiepiscopală și de acolo, împreună cu IPS Ciprian, vom merge în procesiune până la râul Buzău astfel încât în jur de 12:00- 12: 15 să participăm la slujba de sfințire a apelor. Vor fi cisterne pregătite pe esplanadă, vom avea 5 butoaie mari la 500 l cu apă. Dacă e nevoie, le mai umplem și mai facem încă o slujbă pentru ca toți buzoienii să poată lua Aghiasma sfințită, tămăduitoare și vindecătoare de orice boală.  Noi așteptăm această procesiune cu mare nerăbdare și avem mare încredere în puterea lui Dumnezeu, singurul care ne poate salva de această pandemie.”

Procesiunea de Bobotează va avea loc joi, 6 ianuarie, în ziua în care credincioșii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului.