Actualitate

MULȚI PROFESORI DIN BUZĂU NU SE LASĂ VACCINAȚI. Câte cadre didactice au primit până acum serul anti-COVID

Se reiau cursurile, pe 5 mai, în toate școlile buzoiene. Fie că vor participa la ore de acasă, din fața calculatorului, fie că vor merge efectiv în clase, copiii, preșcolari ori elevi, revin la cursuri.

Deși au avut parte de o vacanță prelungită în încercarea de a mai reduce răspândirea coronavirusului, dar și de a avea posibilitatea de a se vaccina,  profesorii buzoieni nu s-au înghesuit în centrele de vaccinare din județ pentru le fi inoculat serul anti-COVID. Doar 54 la sută dintre angajații din școli s-au vaccinat până acum, procentul fiind, totuși destul de mic și nu cu mult mai mare decât cel de dinaintea vacanței. Asta înseamnă că mulți dintre angajații din școli s-au vaccinat în a doua etapă a campaniei și puțini au fost cei care și-au dorit să se imunizeze în ultima perioadă.

”Datele de acum câteva zile arătau că cei vaccinaţi şi cu cei care s-au imunizat pe cale naturală,  care au trecut prin boală, ajung la un procent de aproximativ 54% . Au mai evoluat lucrurile. Procentul de 54% este per total: personal învăţământ, didactic, nedidactic şi auxiliar” a declarat șeful ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.

Inspectorul general a adăugat că din 5 mai vor începe cursurile la clasele terminale ”face to face” în orice scenariu ar fi Buzăul, la fel stând lucrurile și în ceea ce privește activităţile din cadrul ,,Şcoala după şcoală”.

Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne voluntară, însă profesorii care nu se imunizează ar putea fi obligați să predea doar în sistem online, din cauza presiunii părinților asupra acestui aspect, a afirmat, recent, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a ținut să sublinieze că este vorba doar despre o ipoteză, iar la acest moment toate ipotezele sunt luate în calcul și analizate.

„Vaccinarea este un act voluntar, un act de responsabilitate. Înțelegem foarte bine, sunt colegi care au afecțiuni de ordin medical care îi împiedică să se vaccineze. Înţelegem şi reticenţele, reticenţe pe fond şi reticențe generate de tot ceea ce se promovează în ultimul timp vizavi de un anumit tip de vaccin…E o presiune din ce în ce mai mare din partea părinților, sigur, fiecare e îndreptățit să aibă propriile îngrijorări, de a solicita reluarea școlii cu prezență fizică doar cu cadrele didactice vaccinate.

Este această presiune care s-ar putea să ne ducă la un moment dat… cu tot dragul, colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică.

Este o ipoteză, e bine să ne gândim la toate ipotezele. Depinde cât de mare va fi presiunea în acest sens, justificată, dintr-o perspectivă. Perspectivele sunt multiple”, a declarat, recent, Sorin Cîmpeanu.