Social

Proiect de fluidizare a traficului cu bani europeni

Fluidizarea traficului, prioritizarea transportului public în comun  și reducerea  noxelor prin descurajarea utilizării autoturismelor proprii sunt obiectivele pe care Primăria Buzău intenționează să le atingă prin implementarea unui proiect ce vizează managementul inteligent al traficului. Proiectul ce are ca valoare 24 milioane de lei a fost semnat astăzi, iar banii vor veni de la Uniunea Europeană. În total, Buzăul a atras până acum 20 de milioane de euro, sumă care poziționează județul la egalitate cu Galațiul, în topul regional al fondurilor europene atrase.
 

Buzăul a spart gheața și a semnat joi  primul proiect pe axa de mobilitate. Este vorba despre un proiect ce vizează managementul inteligent al traficului, prin care Primăria își propune pe lângă fluidizarea circulației, și prioritizarea transportului public în comun precum și reducerea poluării.
” Există deja 10 orașe în România sub supraveghere pentru depășirea normelor privind noxele dăunătoare. Avem 3 orașe aproape, mă refer la București, Iași și Brașov, deci Buzăul nu trebuie să pice nici în cele 10 și, Doamne-ferește, nici într-un Top 3. Trebuie să luăm măsuri și contractul acesta vine pe această măsură.”, a declarat primarul Constantin Toma.
”Este un proiect important pe care-l semnăm joi , este, de fapt, primul proiect pe care-l semnăm în axa de mobilitate. Vreau să vă povestesc un pic acum despre programul regional. El are o sumă foarte mare alocată orașelor-reședință de județ, a fost o sumă predefinită, în exercițiul 2014-2020, care trebuie consumată până la sfârșitul anului 2023. Aici fondurile cele mai multe s-au alocat către prioritatea dedicată reducerii emisiilor de carbon. E vorba de proiecte care vizează depoluarea orașelor și avem plăcerea să semnăm astăzi un proiect important, de aproape 24 de milioane de lei, în costul total, din care contribuție fonduri europene, a programului POR este de 98%.”, a spus la rându-i Luminița Mihailov, director al Agenției pentru Dezvoltare Regională SE.

Proiectul semnat va schimba radical traficul în municipiul Buzău, aducând în același timp un management in premieră în ceea ce privește transportul public în comun.
Totodată, se va realiza un control riguros asupra tuturor autoturismelor care vor intra în municipiul Buzău.
Odată cu semnarea acestui proiect, Buzăul a ajuns la un total de aproape 20 de milioane de euro atrase de la Uniunea Europeană.
”Sunteți un oraș foarte activ, am mai spus-o și o mai spun încă o dată din punct de vedere statistic, pe cifrele care arată dezvoltarea economică. Să știți că sunteți cam pe același palier cu Galațiul, ceea ce înseamnă foarte mult, că sunt 3 orașe importante în Regiunea de Sud Est. E vorba, nu neapărat într-o oarecare ordine, dar pe primul plan, pe primul loc este Constanța, pe urmă avem o egalitate între Galați și Buzău și pe urmă avem celelalte 3 orașe, cumva egale, dar care sunt sub Galați și Buzău. Vă ajută foarte mult apropierea de Capitala României și vă ajută foarte mult faptul că aveți această mobilitate foarte bună între orașe și ceea ce înseamnă zona din jur.”, a adăugat Luminița Mihailov , director Agenția pentru Dezvoltare Regională SE.
Buzăul mai are în lucru proiecte în valoare totală de 40 milioane de euro.