Actualitate

Propunerea care aruncă în aer piața polițelor RCA. Deputatul Avrămescu: ”Este inadmisibil!”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință ale asigurărilor obligatorii – RCA pentru anul în curs, creșterile fiind foarte mari în unele cazuri. Prețurile de referință reprezintă doar estimări, care țin cont de anumiți factori de pe piața de profil, și, chiar dacă nu sunt obligatorii, influențează prețurile finale.

Cel mai mult ar urma să plătească șoferii tineri, cu vârste de până în 30 de ani, care conduc mașini puternice, cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi. În cazul acestora, tariful de referință are o valoare de 4.709 de lei pe an. Tariful scade odată cu capacitatea cilindrică, putând ajunge, pentru aceeași categorie de conducători auto, la 1.822 de lei pentru o mașină mai mică de 1.200 de cm cubi.

”Este inadmisibil ca șoferii să plătească anul acesta chiar și cu 40% mai mult pentru polițele RCA! Această situație aberantă în care am ajuns trebuie să înceteze! Soluții există!”, spune deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu.

Reacția parlamentarului buzoian vine în contextul în care el este inițiatorul unui proiect de lege ce are ca scop reglementarea prețurilor la polițele RCA la nivelul tarifului de referință și care ar putea duce la o reducere a prețurilor RCA cu până la 36%.

Proiectul respectiv, despre care Șansa News a mai scris AICI, a trecut de Senat, unde a fost adoptat tacit, dar s-a dovedit a nu fi pe placul Ministerului de Finanțe.

”Nu e nevoie de nimic, doar de voință politică, să dezbatem și să adoptăm acest proiect în Parlament și apoi ne vom asigura că șoferii vor plăti prețuri corecte la polițele obligatorii. Oamenii așteaptă ca noi să intervenim. Acum este momentul!”, mai spune deputatul liberal.

Avrămescu propune, prin proiectul aflat în prezent în dezbatere la Camera Deputaților, o nouă formulă de calcul pentru stabilirea tarifelor. Mai exact, propune eliminarea noțiunii de ”asigurat cu risc ridicat” din actuala lege, despre care parlamentarul buzoian spune că nu se referă la incidente, ci vine în contextul falimentului City Insurance, cel care a determinat explozia prețurilor RCA.