POLITICĂ

RAM zice că nu-s probleme, în unele școli e frig de înțepenești

frig in scoala

Situație critică în municipiul Buzău. Sistemul de alimentare cu apă caldă și căldură a apartamentelor și instituțiilor racordate la sistemul centralizat este semi-paralizat de zeci de ore și așa va rămâne până la finele săptămânii, în cel mai optimist caz. Situația este generată, potrivit conducerii RAM,  de o avarie la cazanul de la punctul termic 4 Dorobanți, situație care nu va fi rezolvată până la sfârșitul săptămânii.

Practic, o avarie apărută la cazanul de mare capacitate care prepară agent termic pentru cea mai mare parte a municipiului a lăsat în frig circa 4 mii de familii. Dacă apartamentele au fost lăsate fără căldură, conducerea RAM Buzău a anunțat că face eforturi ca măcar cele 12 școli și grădinițe afectate de avarie să primească totuși căldură de la cazanul mai mic de care dispune regia. Dar, temperatura apei care ajunge în calorifere, de aproape 40 de grade, nu este suficient de mare pentru a asigura confortul copiilor și al profesorilor. Directorii a trei licee din municipiu, Hasdeu, Pedagogic și Colegiul tehnic, au cerut încă de marți ca orele să fie scurtate cu cinci minute pentru ca elevii să nu sufere de frig.
Potrivit directorului RAM Buzău, Aurel Gubandru, în unitățile de învățământ din municipiu, agentul termic ajunge cu o temperatură de circa 40 de grade, mult prea puțin pentru ca în clase caloriferele să se încălzească iar atmosfera să se dezmorțească. Astfel, elevii sunt nevoiți să stea îmbrăcati la cursuri și tot tremură de frig, în timp ce alții nu au mai mers miercuri la școală, pentru a nu îngheța. În unele clase, părinții au adus calorifere electrice iar cadrele didactice de la clasele de step by step le-au preparat copiilor ceai pentru a se încălzi.
Mai mult, deși caloriferele sunt călâi, noaptea trecută și puțina căldură care ajunge în școli a fost oprită. Asta pentru ca agentul termic din cazanul mic care mai funcționează în prezent la PT 4 Dorobanți să poată fi livrat pe timpul nopții în câteva apartamente. Cu alte cuvinte, deși erau doar călâi, pe timpul nopții caloriferele din sălile de clasă au fost reci bocnă astfel că dimineață cu greu s-au încălzit cât de cât încăperile. Însă chiar și așa, în majoritatea școlilor nu sunt mai mult de 18-19 grade ori maxim 20 de grade, temperatură care nu asigură însă confortul unor copii care sunt nevoiți să stea în bănci zeci de minute.
Și în timp ce în școli, copiii stau cu gecile pe ei, conducerea Regiei Autonome Municipale Buzău susține că în unitățile de învățământ  nu ar fi probleme, fiind asigurată căldura necesară. Realitatea din clase este însă cu totul alta. Elevii stau îmbrăcați cu gecile de iarnă și nici așa nu reușesc să se dezmorțească. Mai mult decât atât, în multe școli, o parte dintre elevi au absentat miercuri, motivul fiind frigul din sălile de clasă.
În zilele următoare absenteismul ar putea fi și mai ridicat și nu sunt excluse nici decizii de suspendare a cursurilor.